Taková nádherná dekorace a za chvíli bude marně plihnout na zemi. Užijte si letošní předčasné jaro i v sadech a alejích a pozvěte něžné kvítky ovocných stromů do své kuchyně.
Využijte květy stromů ovocných ve své kuchyni
Ovocné stromy vytvářejí závratné množství květů. Je jasné, že ze všech nemohou být plody. Tak si některé můžete utrhnout a ozdobit si s nimi libovolné studené jídlo. Jaro bude s vámi v kuchyni silněji, intenzivněji a radostněji.
Nahořklé peckoviny
Trnky, které jsou zvěstovatelkami jara, už odkvetly, a do bílé nádhery se teď oblékají především ovocné stromy. Zdálky nám na stráních a kolem cest připadají všechny podobně, ale jejich chutě jsou rozdílné stejně jako jejich plody. Největšími kulinárními favoritkami jsou višně a třešně. Chuť jejich květů je jemná a struktura lehce křupavá. Vyzkoušet můžete například i kvetoucí švestky a jejich příbuzné blumy, slívy, renklódy a podobně. Jejich chuť záleží na odrůdě nebo na stanovišti, ale čím jsou vyšlechtěnější, tím jsou lepší. V květech divokých „kadlátek“ je patrná vůně hořkých mandlí. Není jednodušší metoda než ochutnat. Záliba v hořkém je velmi individuální. Nedobré peckoviny se u vás diskvalifikují samy.
Růžové jabloně
Malvice, jak zahradníci nazývají skupinu, do níž patří jabloně a hrušně, s kvetením teprve začínají. Jabloňové květy mají půvabný zarůžovělý spodek, hrušně jsou celé bílé. Chuťově jsou obyčejnější, na talíři však udělají velkou parádu. Jsou trvanlivější než třešně, jejich lůžko je tužší.
Divokým bratrancem těchto rostlin je hloh. Keř je to opravdu divoký a najdete jej všude. Hlohů je mnoho druhů, ale jedlé jsou všechny. Ještě před kvetením vyrážejí na větvích štětičky mladých lístků, které jsou velmi dobré. Možná ještě lepší než květy, které se objeví později.
A co s nimi v kuchyni
Bílé květy vyniknou na tmavém podkladu. Jejich nadšeným společníkem je obyčejný perník, kakaová „buchta“ nebo cokoli s čokoládovou polevou. Můžete je dát dětem na kakaový puding. Kreativní potomci budou jásat, ti konzervativně založení budou asi možná lehce zmateni.
Vyzkoušejte i poupata ovocných stromů a keřů. Ta jsou pevnější, trvanlivější a také křupavější. Záleží jen na tom, zda máte raději něžnou lehkost korunních plátků nebo praktičnost výhonků.
Co se týče lístků hlohu, můžete je využít jako obohacení jarního salátu. Dají se sbírat i ve velkoměstech, na místech chráněných před výfuky a prachem. Nikdo po nich nešlape jako po rostlinách na trávníku.
Autor: Jana Vlková, www.kytkykjidlu.blogspot.cz