Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Blog šéfredaktorky
Blog šéfredaktorky

Hit týdne

Další hity

Pistáciové hvězdičky

Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Indické butter chicken
Indické butter chicken
Čokoládový koláč
Čokoládový koláč
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

S Klárou v kuchyni #20: Jarní restart

S Klárou v kuchyni n.20

S Klárou v kuchyni n.20 Zdroj: Klára Michalová

  • Zavřít
S Klárou v kuchyni n.20

S Klárou v kuchyni n.20 Zdroj: Klára Michalová

Jaro ve mně probouzí jen to nejlepší... Slunce mi vyvolá úsměv na tváři a tělo si žádá zeleninu v nejčerstvější podobě a ideálně zelené listí. Psycholog i výživový poradce by ze mě měli mít radost :)

Seznam.cz banner

A začnu právě tím zeleným listím... Začátkem jara jsem trošku monotematická, protože jsem před pár lety propadla kouzlu medvědího česneku. Lesní bylina s výraznou vůní a jemnou chutí česneku je první jarní lupení, které si najde cestu nad zem a dá se nasypat na talíř a sníst. A navíc má fantastickou chuť a spoustu zdraví prospěšných látek. Takže od března pravidelně jezdím kontrolovat svůj koutek v lese a netrpělivě čekám, kdy vyraší. Kromě "slavného" medvídka u nás hojně roste také česnek podivný, který má užší lístky a chutná v podstatě stejně.

První hrst česneku jsem natrhala cestou přes Letenský park v Praze a doma z něj udělala skvělou pomazánku – smíchala jsem 1 tvaroh, 2 lžíce majonézy, 1 lžičku hrubozrnné hořčice, 2 nakrájená vejce natvrdo, nasekaný menší svazek česneku podivného a sůl a čerstvě namletý pepř. Fantazie!

Když povyrostl česnek medvědí, dopřávala jsem si ho nejčastěji na chlebu s máslem a solí, nebo listy sekala ve velkém do polévek a na brambory. A do zásoby jsem si udělala pesto. Do mixéru jsem dala nahrubo nasekané, omyté a osušené listy česneku, hrubozrnnou sůl (pozor, nepřežeňte to s ní!) a olivový olej. Vše jsem rozmixovala hodně najemno a přendala do čistých sklenic. Vršek jsem ještě zakápla olejem a šup s tím do lednice, kde takové pesto vydrží i rok. Stačí lžička na špagety nebo do pomazánky a vykouzlíte skvělé jídlo. O svoje moudra k tématu jsem se podělila i s Adélou a Daliborem v jejich novém pořadu Gondíci s. r. o. na Primě :)

Začátkem jara také vyšlo jarní číslo našeho báječného časopisu Prima FRESH. Je plné svěžích jarních receptů (dohromady je jich 75, což už je taková kuchařka za cenu časopisu...). Mimochodem i v něm najdete pár receptů na zpracování medvědího česneku!

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Novinky

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Při propagaci jsme měli několik zajímavých příležitostí ochutnat jídla, která uvařili špičkoví šéfkuchaři podle našich receptů. Byla to paráda – takové zhmotnění toho, co je na papíře, do skutečného jídla v rukách mistrů.

V restauraci Il Giardino v NH Hotelu jsme ochutnali mé milované chřestové rizoto s rozmixovanými bylinkami a špenátem a jehněčí kotletky v bylinkové krustě s pyré z pečeného česneku. Obojí nejenže na talíři vypadalo skvostně, ale i to skvěle chutnalo. Dokonce i šéf Zdeněk Pohlreich si pochutnal :)

Další akcí bylo vaření v restauraci Avantgarde v pražských Dejvicích. Mají tam nového šéfkuchaře – velkého sympaťáka Honzu Kvasničku – a ten s námi uvařil několik jídel z časopisu. Měli jsme krém z medvědího česneku, coq au ryzlink, tedy kuře na bílém víně se smetanou, chřest s pečeným česnekem a fetou a na závěr citronový trifle jako dezert. Všechno bylo strašně moc dobré, takže jestli náš časopis ještě nemáte, rychle si ho kupte, dokud je ještě v prodeji a všechno si to uvařte!!!

A aby bylo moje jarní povídání kompletní, musím se s vámi podělit o recept na naši velikonoční nádivku. Rohlíky či housky nakrájené na kostičky zalijte trochou mléka nebo uzeného vývaru. Nepřežeňte to, pečivo by nemělo být úplně nasáklé, jen navlhčené a lehce změklé. Přidejte nakrájené uvařené uzené maso, hodně nasekaného baby špenátu a (světe div se...) medvědího česneku. Já ještě někdy přidávám na velké kusy nasekané spařené a oloupané mandle. Pak si rozmíchejte vejce s trochou kypřicího prášku a nalijte je k nádivce a dobře promíchejte, případně dochuťte solí a pepřem. Směs přendejte do sádlem vymazaného pekáčku a upečte v troubě dozlatova.

Přeji vám krásné a zelené jaro :)

Klára Michalová, šéfredaktorka Prima FRESH

Sdílejte článek
Štítky jaro česnek restaurace časopis sůl recept pomazánka pesto majonéza velikonoční nádivka velikonoční recepty medvědí česnek česnek medvědí jarní recepty časopis Prima Fresh s Klárou v kuchyni

Návrhy pro vás

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně Maso

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Zapečené halušky se dvěma sýry a slaninou – slovenská klasika přímo z pekáčku Recepty

Zapečené halušky se dvěma sýry a slaninou – slovenská klasika přímo z pekáčku

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku Maso

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku

Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý Sladké

Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem Maso

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem


Přečtěte si také

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Prostřeno!
Prostřeno: Salát z rukoly, červeného pomeranče, vlašských ořechů a kozího sýru

Prostřeno: Salát z rukoly, červeného pomeranče, vlašských ořechů a kozího sýru

Prostřeno!
Prostřeno: Krém ze zeleného hrášku s mátou a chřestovými krutony

Prostřeno: Krém ze zeleného hrášku s mátou a chřestovými krutony

Prostřeno!
Prostřeno: Lasagne Bolognese se salsicciou

Prostřeno: Lasagne Bolognese se salsicciou

Prostřeno!
Prostřeno: Instant tiramisu podle Štěpána

Prostřeno: Instant tiramisu podle Štěpána

Zelenina
Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Maso
Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně

Soutěžící
Štěpán Pařízek si nedávno spálil obočí při flambování

Štěpán Pařízek si nedávno spálil obočí při flambování

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Maso
Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku Maso

Trhané hovězí s těstovinami – pomalu tažené maso v rajčatové omáčce, které se rozpadá na jazyku

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý

Čokoládový dort jako obří sušenka – vláčný, intenzivní a překvapivě jednoduchý

Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot Sladké

Švestková galetka z máslového těsta a tvarohu – originální způsob, jak zužitkovat kompot

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie Sladké

Půvabné španělské polvorones – lahodné mandlové vánoční sušenky z Andalusie

Maso
Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně

Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku Maso

Jitrnice pečené s jablky a sušenými švestkami – tradiční zabijačková pochoutka v lahodném podzimním kabátku

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem Maso

Pivní vepřová krkovička – poctivá pečeně s karamelovým nádechem

Zelenina
Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Zelná polévka s bílými fazolemi a bramborami – tip, jak dostat do jídelníčku kysané zelí

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši Polévky

Bílá zabijačková polévka z jitrnic s kroupami – poctivá klasika, která zahřeje na duši

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem Předkrmy a chuťovky

Regionální klasika z Plzně: Vošouch s domácím kysaným zelím podle Lokálu Pod Divadlem

Sladké
Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech Sladké

Řezy s pomerančovým krémem a čokoládovou polevou – svěží moučník na plech

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Ruská reakce na návrhy Evropy k mírové dohodě: Nebudou fungovat, říká Putinův muž Do Česka se žene další sněhová vlna, napadnou i desítky centimetrů. Kde si dát pozor? Otazníky mírové dohody: Ukrajinci bojují o záruky Západu a větší armádu, Rusové o amnestii

prima-zeny

Sofii zavraždili zrádci těsně před finále. Věrní nemají moc šanci, řekla po svém odchodu Daniela chtěla po Mie, ať ji obětuje, a tak se také stalo. Moderátorka opustila Zrádce Nejkrásnější adventní trhy? Vyrazte do Vídně. Máme tipy, kam zajít, a kde si užijí i děti

prima-zoom

Věda detailně objasnila středověkou vraždu Falešný novinář ubil sovětského námořního hrdinu i jeho ženu. Šlo mu o medaile Vidíte zelenou, nebo modrou? Jednoduchý test na vnímání barev vyvolává nekonečné hádky

prima-fresh

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Pražská hovězí roláda plněná šunkou a hráškem – klasika české kuchyně

prima-cool

Čarodějka 2 přepisuje rekordy Nejzábavnější sci-fi trailer roku ukazuje, jak lidstvo zničí závislost na mobilech Recenze: Výborný čínský mobil? Odhalujeme silné a slabé stránky OnePlus 15

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Počasí na sv. Kateřinu prozradí, jaká bude zima a Vánoce Průvodce adventním časem: Tipy, jak připravit Vánoce bez stresu Vánoční hvězda: Co symbolizují barvy poinsettie a jak ji sladit s domovem?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.