zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Bazalka pravá
Autor: Thinkstock Bazalka pravá

Bazalka je božská bylina z Indie

Bazalka pravá (Ocimum bazilice) je důležitá kuchyňská bylina se zvláštní jemnou vůní. V tropech celého světa roste asi šedesát druhů bazalek.
klaram , 04.07.2014

reklama

Jednoletá, až 50 cm vysoká bylina, která bohatě větví a na lodyze vyrůstají oválné listy.

Hlavní účinné látky

Bazalka obsahuje silice, éterické oleje, třísloviny, flavonoidy, glykosidy, bazalkový kafr, tanin, cinoel a jiné látky.

Použití v kuchyni

Bazalka je typická pro středozemní kuchyni. Používá se k dochucování salátů, těstovin, masitých jídel i pokrmů z ryb. Celkově učiní těžká jídla lépe stravitelnými. Při konzervaci se olejem potřené bazalkové listy zmrazují nebo se bazalka suší. Ideální duet tvoří zralá rajčata s čerstvou bazalkou.

Bazalka pravá 3

Bazalka pravá 2Využití v kosmetice

 

• Svěží dech zajistí ústí voda z bazalky. Stačí přelít hrst čerstvých listů 250 ml horké vody, nechat 15 minut odstát a řádně vykloktat.

• Výtažek z čerstvých rostlin se přidává do osvěžující lázně.

• V aromaterapii se používá bazalka k oživení intelektu, vyčištění mysli, dodání bystrého úsudku a duševní síly.

Uplatnění v lidovém léčitelství

• Čaj z bazalkových listů zvyšuje chuť k jídlu, uvolňuje křeče v oblasti žaludku a střev.

• Listy bazalky ponořené na několik hodin do vína se používají jako tonikum na podporu trávení.

Zajímavost

Jemné mladé listy bazalky se mohou sklízet po celou zahradní sezonu. V případě domácího pěstování pak po celý rok. Bazalka je též vděčná okrasná rostlina pro terasy a balkony.

Na co si dát pozor

Pokud se bazalka průběžně nesklízí, vytváří se a lodyhách bělavé, nebo růžové květenství.

Připravte si originální bazalkové pesto:

Autor: Alžběta Krchová

reklama

reklama

Přečtěte si také