Na těsto
- hladká mouka 250 g
- sůl 1 špetka
- máslo (na kostky) 125 g
- voda (ledově studená) 1–2 lžíce
Na náplň
- cukr krupice 225 g
- vejce 2 ks
- žloutek 4 ks
- citronová šťáva 1/2 hrnku
- citronová kůra (z 1 citronu)
- citronový likér (limoncello) 1 lžíce
- smetana 1 hrnek
Na vrchní vrstvu
- bílek 2 ks
- cukr krupice 65 g
- moučkový cukr (na ozdobení)
Postup přípravy
- Mouku a sůl dejte do hnětače asi na 5 vteřin, přidejte máslo a prudce mixujte, dokud se neutvoří malé hrudky. Pomalu přidávejte vodu a nechte hníst, dokud směs nevytvoří kompaktní kouli. Vyndejte těsto z mixéru, zabalte do fólie a dejte alespoň na 1 hodinu do ledničky.
- Předehřejte troubu na 160 °C. Na pomoučené ploše vyválejte těsto, až bude 5 mm tenké. Jemně těsto zdvihněte na váleček a volně je přehoďte přes formu. Natlačte těsto do formy, propíchejte je vidličkou a odstraňte přesahující kraje. Na těsto položte arch pečicího papíru, naplňte ho fazolemi na pečení a pečte 15 minut. Fazole a papír vyndejte a pečte dalších 5 minut. Potom korpus vyndejte z trouby a nechte ho stranou vystydnout.
- Do mísy dejte krupicový cukr, celá vejce i žloutky a vše jemně promíchejte. Přidejte citronovou šťávu i kůru, limoncello a smetanu, dobře promíchejte, aby se vše spojilo.
- Směs nalijte do předpečeného korpusu a pečte 40 minut. Potom vyndejte z trouby a nechte vychladnout a náplň zatuhnout.
- Vrchní vrstva: Předehřejte troubu na 160 °C. Do mísy dejte vaječné bílky a šlehejte, dokud nevznikne pěna, a potom postupně, po jedné lžíci, přidávejte cukr – nepřestávejte šlehat, dokud hmota nebude hustá a lesklá. Vrchovaté lžíce sněhové směsi navršte na dort, dejte ho do trouby a pečte 5–7 minut nebo dokud nebudou pusinky navrchu zlatavé.
- Servírování: Dortík nechte vychladnout a podávejte jej nakrájený a posněžený práškovým cukrem.