Suroviny
- bílý chřest 1,5 kg
- sůl
- avokádo 2 ks
- pomerančová šťáva (z jednoho pomeranče)
- kajenský pepř
- máslo 60 g
- toustový chléb (celozrnný) 6 plátků
- citronová šťáva (z jednoho citrónu)
- olej 3 lžíce
- pepř (čerstvě mletý)
Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)
Postup přípravy
- Chřest oloupejte škrabkou od konce až pod špičky. V osolené vodě jej vařte asi 5–7 minut doměkka. Slijte a nechte v cedníku okapat.
- Rozpulte avokáda, odstraňte pecky a vydlabejte dužinu. Dejte ji do mixéru, přidejte pomerančovou šťávu a rozmixujte. Dochuťte solí a kajenským pepřem.
- Jarní cibulky nakrájejte nadrobno, smíchejte se změklým máslem a osolte. Celozrnný chléb nasucho opečte v toasteru.
- Smíchejte citronovou šťávu s olejem, solí a pepřem. Okapaný chřest dejte na talíře a přelijte citronovou zálivkou. Přidejte tousty namazané cibulkovým máslem. Podávejte s avokádovým dipem, který zvýrazní bohatou chuť chřestu.