Suroviny
- hladká mouka 400 g
- sušené droždí 5 g
- cukr krupice 20 g
- sůl 7 g
- máslo (změklé) 20 g + na vymazání
- vejce 1 + 1 ks
- plnotučné mléko 50 ml
- voda 190 ml
Bazalkovo-mandlové pesto
- bazalka (listy) 3 velké hrsti
- česnek (utřený) 1 malý stroužek
- strouhaný parmazán (najemno) 3 lžíce
- pražené mandle (blanšírované, najemno nasekané) 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžička
- olivový olej (panenský) 60 ml
- sůl (podle chuti)
Postup přípravy
- Hladkou mouku prosejte do velké mísy. Přidejte cukr krupici, sůl, sušené droždí a změklé máslo, které prsty rozdrobte do mouky.
- V misce prošlehejte 1 vejce s plnotučným mlékem a vodou. Jakmile nemáte v mouce žádné kousky másla, přilijte prošlehané vejce s mlékem a vodou a vypracujte s pomocí elektrického hnětače nebo robota hladké a elastické těsto (15–20 minut).
- Jakmile se těsto při hnětení začne oddělovat od stěn mísy a začíná se formovat do koule, vyklopte ho na lehce pomoučenou pracovní plochu a ještě jednou ho důkladně prohněťte rukama (5–10 minut). Z těsta vytvarujte kouli a dejte ji na 15 minut odpočinout do mísy, kterou zakryjte potravinářskou fólií.
- Mezitím si připravte bazalkovo-mandlové pesto. Bazalku, nastrouhaný česnek, najemno nasekané mandle a citronovou šťávu dejte do mixéru a za postupného přilévání olivového oleje rozmixujte dohladka. Na závěr přidejte najemno nastrouhaný parmazán a několika krátkými pulzy promixujte. Dochuťte solí a uložte v chladničce.
- Formu na biskupský chlebíček o rozměru 30 x 12 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Odpočinuté těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na obdélník 25 x 40 cm, který potřete bazalkovým pestem (kromě zhruba 2 cm širokého okraje). Těsto srolujte, spoj seštípejte a roličku položte na pracovní plochu spojem dolů. Nůžkami nebo nožem roličku podélně rozřízněte (konec nechte spojený) a těsto spleťte do spirály.
- Chléb opatrně přeneste do připravené formy na biskupský chlebíček, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do dvojnásobného objemu (60–90 minut).
- Troubu předehřejte na 190 °C. Vykynutý chléb opatrně potřete prošlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě dozlatova (30–40 minut). V polovině pečení chléb otočte. Upečený chléb vytáhněte z formy a nechte ho vychladnout na mřížce.
PRIMA TIP: Sýrovo-česnekový trhací chléb