Suroviny
- cibule 4 ks
- česnek 6 stroužků
- sádlo 3 lžíce
- rajský protlak 2 lžičky
- sladká paprika 3 lžíce
- vinný ocet 2 lžíce
- kmín
- bobkový list 2 ks
- majoránka
- brambory 10 ks
- červená paprika (upečené oloupané červené papriky) 2 ks
- žlutá paprika (upečená oloupaná žlutá paprika) 1 ks
- hovězí vývar 1 litr
- klobása 300 g
- olej
- sůl
- kajenský pepř
- kyselé okurky 2 ks
- zakysaná smetana
Postup přípravy
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Cibuli osmažte na sádle dotmava, přidejte česnek, kmín a protlak a ještě jednou zarestujte. Stáhněte z ohně, zaprašte paprikou, zastříkněme octem a přidejte bobkový list. Zalijte vývarem. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 45 minut.
- Vyndejte bobkový list a omáčku tyčovým mixérem rozmixujte. Přidejte oloupané, na kousky nakrájené brambory a vařte doměkka cca 20 minut.
- Pokud má klobáska silnější střívko, oloupejte ji. Nakrájejte ji na plátky asi půl centimetru silné a zprudka opečte na kvalitním oleji. Uzeninu vyndejte na sítko a přebytečný tuk nechte odkapat. Opečenou klobásku přidejte do guláše a nechte ještě 10 minut vařit.
- Guláš stáhněte z ohně, dochuťte solí a ostrou paprikou (kajenským pepřem). Pokud guláš není dostatečně hustý, můžete pár brambor vyjmout, rozmixovat a vzniklou kaší guláš zahustit. Pečenou loupanou papriku nakrájejte na kostičky a se stejně nakrájenou kyselou okurkou a majoránkou přidejte těsně před servírováním. Můžete dozdobit zakysanou smetanou.