Suroviny
- brambory (viz Prima tip níže) 1 kg
- hladká nebo polohrubá mouka 200 g
- Sůl 1 lžička
- Vejce 1 ks
Na pyré
- jablka 600 g
- kousek citronové kůry
- Hřebíček 3 ks
- mleté nové koření 1 špetka
- krupicový nebo třtinový cukr
K podávání
- rozehřáté máslo
- jablkové pyré
- švestková povidla
- mletý mák
- kachní nebo husí sádlo
- kysaná smetana
Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!
Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:
Odkaz
Karolína, domácí kuchařka
Každou SOBOTU v 18.00 na Primě vám Karolína Kamberská, matka tří dětí, kritička restaurací a lifestylová novinářka představí zdravé, ale zároveň chutné recepty, které lze...
Postup přípravy
- Brambory pořádně omyjte, případně zbavte klíčků a vydrhněte.
- Uvařte je ve slupce v osolené vodě doměkka a slijte.
- Ještě teplé je oloupejte a nastrouhejte do mísy (nebo prolisujte lisem na brambory).
- Přidejte k nim mouku (množství se odvíjí podle typu brambor, po pár opakováních to budete umět odhadnout, jde o vytvoření měkkého těsta, které ale dobře drží pohromadě), sůl a vajíčko a krátce vypracujte na hladké těsto.
- Z těsta vykrajujte lžící větší hroudy a každou z nich rozválejte na lehce pomoučeném vále na placku o síle cca 6 mm a velikosti takové, aby se vám vešly tři na pánev (budete-li péct na pánvi).
- Placky opékejte z obou stran nasucho buď na plotně, nebo na suché pánvi. Správné opečení poznáte podle hnědých puntíků – puchýřků na opékané straně. Každé placce to trvá několik minut.
- Placky skládejte na sebe a uchovejte teplé. Podávejte naslano i nasladko, podle chuti. Nejlepší jsou jen tak s máslem, ale i s kachním nebo husím sádlem či s tvarohem a pažitkou. Na sladko je podávejte s jablkovým pyré, povidly a mletým mákem a kysanou smetanou či tvarohem.
- Prima tip: Na placky a bramborová těsta se nejlépe hodí brambory označené jako varný typ C nebo B–C. Jsou moučné, tzn. mají velký obsah škrobu a méně vody. Placky se podle tohoto receptu připravují z teplých brambor, ale můžete je udělat i z vychladlých, den předem uvařených brambor, které vyvětrají a odpaří se z nich přebytečná voda.
- Jablkové pyré: jablka na pyré oloupejte, zbavte je jádřince a nakrájejte na kousky.
- Dejte je do kastrolu, podlijte vodou, přihoďte všechno koření a kousek citronové kůry. Přiveďte k varu a jablka rozvařte zcela doměkka. Pak je ještě pomačkejte, dochuťte cukrem, jak máte rádi, a už jen krátce povařte do zhoustnutí. Nyní pyré hlídejte a míchejte, aby se nespálilo.