Suroviny
- víno 750 ml
- máslo
- hovězí kýta 1 kg
- slanina 150 g
- čokoláda 2 kostičky
- petržel
- česnek
- cibule 1 ks
- bobkový list 2 ks
- pepř 8 kuliček
- bylinky
- olivový olej 3 lžíce
- cibule 15 ks
- mrkev 200 g
Postup přípravy
Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli a mrkev na kolečka (malé cibulky ponecháme celé). Vložíme do mísy na marinování a zalijeme vínem a přidáme všechno koření. Necháme v chladu marinovat do druhého dne. Druhý den slijeme přes síto víno a vybereme okapané maso a zeleninu.
Do silnostěnného hrnce s dobrou těžkou poklicí dáme vyškvařit slaninu společně s olivovým olejem, přimícháme celé cibulky, kolečka mrkve z marinády a dozlatova opečeme. Vyjmeme z hrnce a na oleji orestujeme kostky masa společně s plátky česneku. Když je maso ze všech stran opečené, přidáme opět osmaženou cibuli s mrkví, slaninu, koření z nálevu a zalijeme vínem z marinády, které jsme si ponechali právě pro tento účel. Přidáme dvě kostičky čokolády. Mírně osolíme a přivedeme k varu. Přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném plameni dusit (jemně probublávat) až do úplného změknutí masa, tedy nejméně 2 a ½ hodiny.
Podáváme s dušenou mrkví, žampiony, vařenými nebo pečenými brambory, popřípadě jen s bagetkou. Nejlepší je druhý den.