Suroviny
- fenykl (bulvový) 50 g
- šalotka 100 g
- máslo 30 g
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- rýže arborio (nebo Carnaroli) 200 g
- bílé víno 100 ml
- zeleninový vývar 400 ml
- mascarpone 50 g
- zelený chřest 450 g
- pepř
Na ozdobu
- sýr pecorino 20 g
- bazalka
Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)
Postup přípravy
- Na máslo dejte podusit nakrájenou šalotku, přidejte nakrájený fenykl, rýži, sůl, pepř a zalijte vínem a zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí rýže – měla by být „al dente“.
- Na olivovém oleji lehce a rychle osmahněte nakrájený chřest.
- Do hotového horkého rizota vmíchejte mascarpone. Na konec přidejte chřest a nakrájenou bazalku. Rizoto ozdobte pecorinem nakrájeným na jemné plátky a bazalkovými lístky.