Suroviny
- batáty cca 700 g
- petržel (střední) 1 ks
- mrkev (střední) 1 ks
- kuřecí vývar (nebo zeleninový vývar) 1 l
- tymián (čerstvý) 1 lžička
- olivový olej
- sůl
- smetana 150 ml
- citronová šťáva
- pepř
- slanina (k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Oloupané a nakrájené batáty, mrkev a petržel promíchejte v pekáči s olivovým olejem a solí. K zelenině přidejte čerstvý tymián a vše dejte péct asi na 30 minut.
- Upečenou zeleninu přendejte do většího hrnce a zalijte vývarem. Vařte ji ještě asi 20 minut. Když je všechna zelenina měkká, ponorným mixérem ji rozmixujte.
- Nakonec přilijte smetanu a nechte provařit. Polévku dochuťte solí a pár kapkami citronové šťávy. Podávejte ji s čerstvě namletým pepřem a na pánvi opečenou slaninou.
Náš tip: Krémová batátová polévka s čočkou