Rychlá paštika z kachních jater

Doba přípravy:
Rychlá paštika z kachních jater Foto:
Rychlá paštika z kachních jater
Foto: Coolinářka

Tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládne i úplný kuchařský začátečník. Tajemství tkví v dostatečném množství kvalitního másla, paštika díky němu získá správnou konzistenci a hlavně skvělou chuť.

Recept

Játrová paštika s brandy a zeleným pepřem Foto:

Játrová paštika s brandy a zeleným pepřem

Domácí paštika je neskutečná lahůdka, kterou můžete potěšit rodinu či přátele - jedlé dárky jsou totiž velmi populární!
Suroviny
kachní játra cca 400 g
kvalitní máslo 200 g
malá cibule 1 ks
česnek 1 stroužek
čerstvý rozmarýn 1 lžička
brandy 50 ml
sušené brusinky nebo mandle či jedlé kaštany apod.
sůl a celý barevný pepř
Postup
1

Do hlubší, ideálně litinové pánve dejte na 50 g másla smažit nahrubo nakrájenou cibuli, až zprůhlední přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku. Po necelé minutě přidejte očištěná a nakrájená kachní játra, tymián a rozmarýn.

2

Ze všech stran játra opečte a následně je podlijte brandy. Alkohol se během pár minut odpaří. Nyní pánev přikryjte poklicí a na mírném ohni vše duste asi 5 minut. Poté zkuste jeden kousek jater rozříznout a přesvědčte se, zda není syrový.

3

Pokud máte rádi paštiku hrubší, tak asi 2 kousky jater z pánve vyndejte a nakrájejte zvlášť. Nyní celý, ještě horký, obsah pánve dejte do mixéru a přidejte k němu cca 100 g nakrájeného povoleného másla (ale ne rozpuštěného).

4

Celý obsah rozmixujte dohladka. Paštiku přendejte do misky a dochuťte ji solí, nasekanými sušenými brusinkami, případně mandlemi či povařenými nasekanými jedlými kaštany. Nezapomeňte zamíchat i nakrájené kousky jater!

5

Paštiku nyní přendejte do zavařovací sklenice či keramické formy, její povrch zalijte rozpuštěným máslem a posypte celými kuličkami barevného pepře.

6

Paštiku nechte zcela zchladnout v lednici.

Rychlá paštika z kachních jater 2 Foto: Rychlá paštika z kachních jater; foto: Coolinářka

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.

Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!

Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.

 

 

Videa

reklama

reklama