Nejrychlejší rajčatová omáčka podle Jamieho

Doba přípravy:
Počet porcí: 500 ml
Nejrychlejší rajčatová omáčka podle Jamieho Foto:
Nejrychlejší rajčatová omáčka podle Jamieho
Foto: JamieOliver.com

Tento recept mě naučil můj přítel a učitel Gennaro Contaldo. Tato základní omáčka z rajčat se používá na pizzu, ale skvěle se hodí i na těstoviny nebo ji můžete servírovat k masu či rybě. Je rychlá, čerstvá, sladká a omamně voní.

Suroviny
česnek 4 stroužky
loupaná oválná rajčata 3 plechovky
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Rozpalte velkou nepřilnavou pánev a vlijte na ni 4 pořádné šplíchance olivového oleje. Přidejte česnek nakrájený na tenké plátky, trochu pánví zatřeste, a jakmile česnek začne jemně zlátnout, přidejte do pánve otrhané lístky bazalky a konzervovaná celá rajčata i s omáčkou. Dřevěnou vařečkou rajčata co nejvíc rozmačkejte.

2

Omáčku dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Jakmile se směs na pánvi začne vařit, sundejte ji z ohně. Omáčku přepasírujte přes jemný cedník do mísy – použijte dřevěnou vařečku a protlačte cedníkem co nejvíc dužiny z rajčat. Odstraňte česnek a bazalku, které vám zbydou v cedníku a nezapomeňte seškrábnout tu nejlahodnější omáčku ze spodní strany cedníku :)

3

Přesuňte omáčku z mísy zpět do pánve, přiveďte k varu a poté oheň zmírněte a nechte 5 minut probublávat, aby se chutě zkoncentrovaly. Omáčka je hotová, jakmile má tu správnou konzistenci na natírání na pizzu.

4

Omáčku můžete uchovávat v čistých sklenicích v lednici asi týden. Dá se i zmrazit, ideálně v menších dávkách, takže si můžete rozmrazit jen tolik, kolik právě potřebujete. Ale upřímně, příprava téhle omáčky je tak rychlá, že si ji spíš radši připravíte čerstvou.

Jamie Oliver Foto: JamieOliver.com

Jamie Oliver. Foto: JamieOliver.com

 

Tento recept je z televizní série a kuchařské knihy Jamie vaří doma.

www.JamieOliver.com

Videa

reklama

reklama