Pečená žebra
- vepřová žebra 1 kg
Žebra na zelenině
- celer kus
Chléb
- ocet 25 ml
Pečená žebra
- med 2 lžíce
Pečená žebra
Postup přípravy
Nejprve si předpečeme fenykl a očistíme a naporcujeme zeleninu. Žebra osolíme a opepříme, obložíme pokrájenou zeleninou a cibulí, podlijeme černým pivem a dáme péct, přikryté pokličkou.
Naložíme maso do marinády z uvedených surovin. Jednotlivá žebra zabalíme do alobalu a upečeme v troubě, vyhřáté na 200 stupňů.
Do mísy nalijeme pivo pokojové teploty, přidáme ostatní suroviny, promícháme, pokud se těsto hodně lepí, přisypeme na střídačku žitnou a pšeničnou mouku. Na pomoučeném vále uhněteme těsto a dáme je na hodinu kynout na teplé místo. Špek nakrájíme na kostičky (finta od mistra pekaře). Po vyzrání těsto rozdělíme na dva díly, z obou vypracujeme bochánky, zapracujeme špek a necháme dále kynout, nejlépe v pomoučených ošatkách. Poté chleby vyklopíme opatrně na plech a pečeme ve vyhřáté troubě (250°C), po několika minutách teplotu stáhneme na 180°C a pečeme dalších 35-40 minut.