Jogurtová náplň
- jogurt 175 g
Ovocná náplň
- agar 2 g
Těsto
- mouka 150 g
Postup přípravy
Vejce s cukrem ušleháme do pěny a přidáme Solamyl smíchaný s moukou. Těsto rozetřeme na plech 33 x 40 cm s pečicím papírem. Pečeme při 180 °C asi 10 min. Plát necháme vychladnout a pomocí chlebíčkové formy si odměříme, jak velký kus budeme potřebovat na její vyložení. Plát odkrojíme nožem. Zároveň formu položíme na zbytek plátu dnem nahoru a odkrojíme ještě obdélník, kterým formu po naplnění zaklopíme.
Poté formu vyložíme fólií, dovnitř vložíme větší plát a připravíme si jogurtovou náplň. Jogurt našleháme se lžící cukru a citronovou šťávou. Zvlášť vyšleháme v troše vody želatinový ztužovač a řídkou kaši vmícháme se dvěma třetinami ušlehané smetany (balení 500 ml) do jogurtového základu. Pěna začne do 15 minut tuhnout. Rychle jí do poloviny objemu naplníme formu vyloženou piškotovým plátem. Uprostřed vytvoříme po celé délce žlábek, do kterého rozložíme ovoce smíchané s trochou agarové želatiny (2 g práškového agaru a 60 g cukru svařte se 125 ml vody).
Použijete-li ovoce mražené, bude agar rychle želírovat. Na ovoce nalijte jogurtovou pěnu, povrch uhlaďte a formu zaklopte menším piškotovým plátem. Obsah ještě stlačte, formu zabalte do fólie, povrch zatěžkejte prkénkem s balíčkem cukru a uložte do chladu. Po 2 hodinách formu rozbalte, obsah vyklopte, tunel potřete zbytkem šlehačky a posypte mletým kokosem.
Dezert
Zasněžený jogurtový tunel
Těsto:
- 5 vajec
- 150 g pískového cukru
- 150 g polohrubé mouky
- 1 vrchovatá lžíce Solamylu nebo 1 vanilkový pudink
Jogurtová náplň:
- 1 bílý jogurt (175 g)
- 1 vrchovatá lžíce cukru
- šťáva z půlky citronu
- 1 želatinový ztužovač pro přípravu šlehačkových náplní
- 100 ml vody
- 500 ml šlehačky (ideální je rostlinná)
Ovocná náplň:
- 200 g sezonního ovoce podle chuti (může být i mražené)
- 2 g práškového agaru (1 rovná lžička) nebo cukrová želatina
- 125 ml vody
- 60 g cukru
- čokoládová ozdoba