návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Slepičí polévka se strouháním

Hodnoceno: 0x
nad 2 hodiny
Slepičí polévka se strouháním
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Slepičí polévka se strouháním
Když začnou první mrazy, hrozně se těšíme na horkou porci polévky, nejlépe hezky doma v teple. Jednu takovou poctivou pro vás dnes máme! :)

Tip: Vývar, který nepoužijete, můžete zamrazit buď do kostek ve tvořítku na led nebo v plastové misce. Zamrazit můžete i vařené maso nebo z něj můžete připravit masové knedlíčky, rizoto apod.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Karolína, domácí kuchařka

Inspirujte se novými recepty, které lze vytvořit rychle z dostupných sezónních surovin a tak, aby nezatížily rodinný rozpočet. S Karolínou je zkrátka radost vařit!

Postup

  1. Slepici rozdělte na porce, vložte do velkého hrnce, zalijte cca 3 l studené vody, osolte, přidejte všechno koření a dejte na mírný plamen. Pak z každého druhu zeleniny kromě hrášku oddělte polovinu a tu očistěte a pokrájejte na větší kusy. Vložte je do vody ke slepici a vše společně velmi mírným varem vařte cca 4 hodiny.
  2. Po 4 hodinách vyndejte z polévky maso a zeleninu. Zeleninu vyhoďte, je rozblácená a to nejlepší ze sebe už vydala (já ji ale často přesto sním, nemůžu odolat). Maso oberte z kostí a nakrájejte na kostičky. Bude ho spousta, takže vám ještě zbude na rozemletí do knedlíčků či rizota. Vývar přeceďte do jiného hrnce, abyste se zbavili nečistot.
  3. Zbylou zeleninu (opět kromě hrášku) očistěte, nakrájejte ji na menší kousky a opečte dozlatova na pánvi na másle. Takto opečenou zeleninu přidejte do přecezeného vývaru. Vložte tam i pokrájené kostičky masa (část vývaru i masa si můžete odložit, viz Tip) a opět přiveďte k varu. Polévka by se měla vařit 5–10 minut, cca v polovině tohoto času do ní zavařte i strouhání:
  4. V misce si smíchejte hrubou mouku a vejce. Vypracujte pevné a hladké těsto a udělejte z něj kouličku, pokud by nedržela pohromadě, přidejte lžíci vody (každá mouka je jinak suchá) a nechte ho klidně půl hodiny zabalené ve fólii odpočinout, chcete-li. Kouličku pak nastrouhejte na hrubém struhadle – buď přímo do polévky, nebo na pečicí papír. Druhá možnost je pohodlnější, neopaříte si ruku a polovinu zavářky si můžete schovat na příště, stačí strouhání usušit jako nudle a uložit ve sklenici. Konečně přidejte i hrášek. Vařte cca 5 minut a podávejte posypanou pažitkou nebo petrželkou.

Slepičí polévka se strouháním 2 Foto: Slepičí polévka se strouháním; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Sledujte celou epizodu