Suroviny
- višně v rumu 1 sklenice (400 ml)
- cukrářské piškoty 250 g
- káva (silná) 150 ml
- mascarpone 250 g
- zakysaná smetana 200 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- moučkový cukr 60 g
- kakao (holandského typu, na poprášení)
Postup přípravy
- Připravte si hezkou porcelánovou nebo skleněnou nádobu nejlépe s obdélníkovým dnem a dostatečnou výškou.
- Slijte višně a nechte je okapat v cedníku. Pokud nejsou vypeckované, vypeckujte je. Rum uschovejte ve sklenici.
- V míse rozmíchejte kysanou smetanu s cukrem a lehce metličkou vmíchejte mascarpone. Nakonec přidejte ušlehanou smetanu.
- Do ploché misky dejte kávu a rum z višní dle chuti. Postupně jeden po druhém smočte z obou stran v kávě s rumem piškoty a pokládejte je vedle sebe na dno připravené nádoby, tak abyste vyložili její dno zhruba polovinou piškotů. Zbylé budou na druhé patro.
- Na vrstvu piškotů v nádobě natřete polovinu krému, tak aby krém byl rovnoměrně rozetřený. Neroztírejte krém až k okrajům misky, nechávejte boky tiramisu „neomítnuté“.
- Vrstvu krému posázejte višněmi – musí být dobře okapané. Pak pokračujte zbytkem piškotů, které opět namočíte v kávě s rumem a ně v další vrstvě rozetřete zbylý krém.
- Tiramisu dejte na noc do chladničky, aby mohlo dobře ztuhnout a chutě se proležely. Před podáváním poprašte přes sítko kakaem a nechte ho ještě chvíli zvlhnout.
Vyzkoušejte také tradiční italské tiramisu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE