Suroviny
- vepřová kotleta 5 ks
- zakysaná smetana 240 ml
- zeleninový vývar 180 ml
- máslo 45 g
- cibule 1 ks
- česnek
- sladká paprika
- šalvěj
- brambory 1 kg
- kmín
- sůl
Postup přípravy
Na pánvi zpěníme máslo a zasypeme je česnekem a cibulí, orestujeme a dáme z pánve stranou. Na pánev dáme kotlety, které opečeme dozlatova a pak k nim vrátíme cibuli a česnek. Vše zalijeme zeleninovým vývarem. Pánev přikryjeme pokličkou a na mírném plamenu vše hodinu dusíme. Kotlety dáme stranou a omáčku zredukujeme na polovinu, přidáme do ní zakysanou smetanu, papriku a šalvěj. Vše zamícháme a prohřejeme. Kotlety podáváme zalité krémovou smetanovou omáčkou.
Brambory omyjeme a důkladně očistíme kartáčkem nebo hrubou stranou houbičky a pokrájíme na měsíčky.Troubu si předehřejeme cca na 200 °C. Na plech nalijeme olej a poklademe čtvrtky brambor tak, aby se nedotýkaly. Posypeme lehce kmínem a osolíme. Plech vložíme do trouby a brambory pečeme 20 - 30 minut, dokud nezměknou a nezezlátnou.