Suroviny
- vepřové plecko 750 g
- listový špenát 1 velká mísa
- pesto (z medvědího česneku) 2 lžíce
- dijonská hořčice
- pepř
- sůl
- brambory (typu C) 500 g
- vejce 1 ks
- sůl 200 g
- cherry rajčata 2 větvičky
- žampiony 5 ks
- tymián
- sádlo
- česnek 1 palice
Postup přípravy
- Čerstvé listy špenátu (byla ho plná mísa, hodně se smrskne) spařte vařící vodou, vymačkejte a nakrájejte. Přidejte k němu pesto z medvědího česneku a dosolte ho. Vepřovou plec si rozkrojte a rozklepejte, tak aby se dala pohodlně naplnit a zavinout do rolády. Takto připravené maso osolte a natřete dijonskou hořčicí. Na plát masa nandejte vrstvu špenátové směsi, zarolujte ho a z vrchu osolte a hojně potřete čerstvě namletým pepřem. Aby se roláda nerozpadla, zajistěte ji párátky nebo gastroprovázkem.
- Maso nyní zprudka ze všech stran orestujte na sádle, aby se zatáhlo a dalším pečením neztratilo šťávu. Maso přendejte do pekáče, přidejte na čtvrtky nakrájené žampiony, cherry rajčata, na půl překrojenou paličku česneku, snítky tymiánu a vše trochu podlijte vodou. Zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte asi 90 minut při 160 stupních. Poté roládu dopékejte odkrytou na 200 stupňů, dokud nezíská zlatou barvu.
- Před rozkrájením roládu nechte pár minut odležet. Než se dopeče roláda, připravte si bramborové těsto na šišky: Brambory typu C si uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout. Pak je oloupejte, nastrouhejte najemno, přidejte vejce a hrubou mouku. Z těsta tvořte šišky a ty najednou dejte do vroucí osolené vody. Vařte je, dokud nevyplavou na hladinu. Bramborové šišky před podáváním usmažte do zlatova na sádle. Naservírujte nakrájenou roládu s pečenými cherry rajčaty, žampiony a česnekem.