Suroviny
- instantní droždí 1 sáček
- mléko, svařené a na pokojovou teplotu vychladlé 300 ml
- špetka soli
- změklé máslo 1/2 hrnku
- rozšlehaná vejce 2 ks
- Cukr 1/2 hrnku
- hladká mouka 3 a 1/2 hrnku
Dokončení
- rozšlehané vejce 1 ks
- vejce, uvařená (nemusí být uvařená úplně natvrdo nebo dokonce vůbec, dodělají se při pečení) 6 ks
- cukrářská posypka nebo podobné zdobení
Postup přípravy
- Ručně nebo v robotu promíchejte droždí s teplým mlékem, solí, máslem, vejci a cukrem. Přidejte asi polovinu mouky a promíchejte dohladka. Postupně zapracovávejte zbylou mouku, až vznikne pevné těsto, které se už nelepí. Prohněťte ho dohladka, vložte do olejem vymazané mísy a přikryté nechte kynout na teplém místě, až zdvojnásobí objem – trvá to asi hodinu.
- Těsto vybouchejte a rozdělte ho na 12 kousků. Každý rozválejte na asi 30 cm dlouhý provázek a vždy po dvou je stočte a stočte do věnečku. Klaďte je na papírem vyložený plech, volně přikryjte a nechte znovu asi 1 hodinu kynout. Troubu předehřejte na 180 °C. Věnečky pak potřete rozšlehaným vejcem, posypte je zvoleným zdobením a doprostřed vložte obarvené vejce či hnědé vejce. Vložte do trouby a pečte asi 20 až 25 minut. Nechte je pak vychladnout na mřížce.