Suroviny
- olej
- vejce 4 ks
- cukr krupice 3/4 hrnku
- mandlové aroma 1/4 lžičky
- hladká mouka 1/2 hrnku
- sůl 1/4 lžičky
- moučkový cukr
- mandle (opražené lupínky) 1/2 hrnku
- marcipán (případně marcipánové houbičky na ozdobu)
Náplň
- želatina 1 lžička
- nutella (lískooříškový krém ) 1/4 hrnku
- smetana ke šlehání 2 a 1/4 hrnku
- cukr 1/4 hrnku
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech potřete olejem a vyložte papírem na pečení, který také lehce potřete olejem.
- Ve velké míse ušlehejte žloutky s ½ hrnkem cukru do světlé a nadýchané směsi. Zašlehejte mandlový extrakt a mouku, jen aby se směs spojila (nepřešlehejte ji) a dejte stranou.
- Elektrickými metlami ušlehejte bílky se solí do polotuhého sněhu. Za stálého šlehání přidávejte zbylý cukr (vždy po 1 lžíci), až vznikne pevný lesklý sníh. Jednu třetinu sněhu zašlehejte ke žloutkové směsi a pak gumovou stěrkou opatrně zatřete zbylý sníh. Těsto rozetřete na plech a pečte 15 až 17 minut, až bude suché a na dotek pružné.
- Těsto ihned vyjměte z trouby, okraje uvolněte nožem. Těsto poprašte cukrem, vyklopte na čistý pečicí papír a stáhněte původní papír, který bude nyní navrch. Z kratší strany roládu opatrně stočte i s papírem a švem dolů nechte 30 minut chladnout.
- Na náplň dejte želatinu do 2 lžic studené vody v kastrůlku a nechte asi 5 minut stranou bobtnat. V míse utřete nutelu s ¼ hrnku smetany a dejte stranou. Želatinu pomalu zahřívejte a promíchejte, až se rozpustí, dejte stranou.
- V míse ušlehejte zbylou smetanu do polotuha a za stálého šlehání přelijte ještě teplou rozpuštěnou želatinou (pokud vychladla, trochu ji ohřejte). Polovinu šlehačky zatřete do krému (zbylou budete roládu potírat).
- Těsto opatrně rozbalte, potřete náplní a ponechte asi 1 cm okraj volný. Pak znovu opatrně od kratší strany stočte (tentokrát už bez papíru) a švem dolů položte na tác. Potřete zbylou šlehačkou a hustě posypte mandlovými lupínky. Nechte nejméně 2 hodiny v chladu. Před podáváním odkrojte vroubkovaným nožem okraje rolády, aby byla vidět náplň a případně ozdobte marcipánovými houbičkami.