Suroviny
- ovocné pyré (jahodové) 1 hrnek
- mléko 1/4 hrnku
- vejce 6 ks
- vanilkový extrakt 1 lžička
- hladká mouka 2 a 1/4 hrnku
- cukr krupice 1 a 3/4 hrnku
- sůl 1 lžička
- máslo (změklé) 3/4 hrnku
Poleva
- měkký tvaroh (plnotučný) 2 balíčky
- ovocné pyré (jahodové) 1 hrnek
- máslo (změklé) 1/2 hrnku
- moučkový cukr 2 hrnky
- vanilkový extrakt 1 lžička
- jahody 250 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 175 °C. Vymažte a moukou vysypte dvě otevírací dortové formy o průměru 24 cm.
- Jahodové pyré prošlehejte s mlékem, vejci, máslem a vanilkovým extraktem v misce a směs přesuňte do robotu. Za nízkých otáček k ní zašlehejte mouku, cukr, prášek a sůl a šlehejte, dokud se nespojí do těsta. Robot zastavte, seškrabte těsto ulpělé na stěnách mísy, a ještě jednou prošlehejte. Těsto rovnoměrně rozdělte do forem a pečte asi 25 minut. Vyzkoušejte vpichem špejle, jestli je propečené – když špejli vytáhnete, neměly by na ní ulpět vlhké drobty.
- Korpusy nechte 10 minut chladnout ve formách, pak je vyklopte na drátěnou mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Na polevu utřete tvaroh s jahodovým pyré a máslem dohladka. Postupně zašlehávejte moučkový cukr, až bude směs lehká a nadýchaná. Vmíchejte do ní vanilku.
- Na jeden korpus naneste asi polovinu náplně, na ni rozprostřete polovinu nakrájených čerstvých jahod, přiklopte druhým korpusem a ozdobte zbylým krémem a zbylými čerstvými jahodami.
- Prima tip: Pokud budete chtít mít těsto a polevu opravdu výrazné barvy, dotáhněte ji pár kapkami barviva.