V jahodové sezoně je pořádný dort zapotřebí, protože vůně a chuť jahod se ve velkém dezertu náležitě uplatní. Aby tomu tak bylo, jsou jahody jak v těstě, tak v krému. A celý dort je i přes svůj opulentní vzhled velmi lehký a šťavnatý, jak se na roční dobu sluší.
Troubu předehřejte na 175 °C. Vymažte a moukou vysypte dvě otevírací dortové formy o průměru 24 cm.
Jahodové pyré prošlehejte s mlékem, vejci, máslem a vanilkovým extraktem v misce a směs přesuňte do robotu. Za nízkých otáček k ní zašlehejte mouku, cukr, prášek a sůl a šlehejte, dokud se nespojí do těsta. Robot zastavte, seškrabte těsto ulpělé na stěnách mísy, a ještě jednou prošlehejte. Těsto rovnoměrně rozdělte do forem a pečte asi 25 minut. Vyzkoušejte vpichem špejle, jestli je propečené – když špejli vytáhnete, neměly by na ní ulpět vlhké drobty.
Korpusy nechte 10 minut chladnout ve formách, pak je vyklopte na drátěnou mřížku a nechte úplně vychladnout.
Na polevu utřete tvaroh s jahodovým pyré a máslem dohladka. Postupně zašlehávejte moučkový cukr, až bude směs lehká a nadýchaná. Vmíchejte do ní vanilku.
Na jeden korpus naneste asi polovinu náplně, na ni rozprostřete polovinu nakrájených čerstvých jahod, přiklopte druhým korpusem a ozdobte zbylým krémem a zbylými čerstvými jahodami.
Prima tip: Pokud budete chtít mít těsto a polevu opravdu výrazné barvy, dotáhněte ji pár kapkami barviva.