Těsto
- hladká mouka 170 g
- máslo 70 g
- moučkový cukr 70 g
- vejce 1 ks
Tvarohový krém
- cukr krupice 50 g
- polotučný tvaroh 500 g
- med 1 lžička
- vejce 2 ks
- hladká mouka 20 g
- vanilkový lusk
Zdobení
- hnědý cukr 25 g
- skořice 1 lžíce
- mandle 30 g
Postup přípravy
- Troubu zapněte a nastavte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C.
- Nejprve připravte těsto. Z mouky, másla a cukru vypracujte prsty směs připomínající drobenku. Přidejte vejce a vše spojte v těsto, které prsty vtlačte do kulaté pečicí formy o průměru 25 cm (i po okrajích).
- Na tvarohový krém smíchejte tvaroh, lžičku medu, žloutky, mouku a vanilková semínka/extrakt.
- V jiné misce ušlehejte z bílků a pár zrnek soli pevný sníh a poté do něj zašlehejte cukr. Sníh opatrně vmíchejte do tvarohové směsi. Tvarohový krém nalijte na těsto ve formě.
- K ozdobení smíchejte hnědý cukr se skořicí a mandlovými lupínky a posypejte jimi dort.
- Koláč vložte do trouby a pečte 40–50 minut, až je krém pevný. Dezert nechte vychladnout v troubě a pak přesuňte do lednice.
- Řezy podávejte přelité medem nebo javorovým sirupem.