Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Trendy v cukrařině: efektní zrcadlové zdobení, okázalé pusinky i nápadité minidezerty

Trendy v cukrařině

Trendy v cukrařině Zdroj: iStock

  • Zavřít
Trendy v cukrařině

Trendy v cukrařině Zdroj: iStock

Každá sezona přináší nové trendy, a nejinak je tomu i v případě pečení sladkých dobrot. Jestliže chcete držet krok a vyrazit návštěvě dech unikátním pohoštěním, vsaďte na některou z následujících novinek.

Seznam.cz banner

Zrcadlová poleva, zdobení ze sněhových pusinek či neobvyklé tvary, každá z těchto variací dokáže vykouzlit nevšední zážitek na oslavě nebo třeba jen u odpolední kávy. Navíc nejnovější techniky a postupy, které dříve zvládali jen profesionálové, dnes můžete díky správným pomocníkům ze Světa cukrářů vyzkoušet bez problémů i sami ve vaší kuchyni.

Lesknoucí se zdobení, které uchvátí

Spíše jako umělecké dílo než jídlo působí dezerty ozdobené zrcadlovou polevou. Tak jak už napovídá název této techniky, poleva na výsledném dezertu působí jako zrcadlo, odráží tedy světlo a leskne se, což působí velice efektně. Zdobení navíc nemusí být pouze jednobarevné, ale díky jednoduchému triku může být ještě více originální. „Trend zrcadlové polevy vynikne ještě víc, pokud zdobení vytvoříte z více barev – připravenou směs můžete obarvit potravinářskými gelovými barvami. Jednotlivé odstíny se do sebe budou navzájem krásně vpíjet a vytvoří lesknoucí mramorový efekt, který se řadí mezi top trendy,“ popisuje techniku Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů.

Pokud si však na přípravu polevy sami netroufáte, můžete si usnadnit práci a využít již předpřipravenou směs, kterou pouze zahřejete ve vodní lázni na určenou teplotu.

Zrcadlová poleva je velmi efektní a velmi krásná... Foto: 123rf.com

Neodolatelné pusinky a moderní zdobení

Kdo by neznal sněhové pusinky? Ideální dezert, když vám zbydou bílky. Na jejich přípravu existuje nespočet variací, ovšem nyní se jejich využití posouvá o level výše. Lze s nimi ozdobit jakýkoliv oblíbený dort, taková dekorace je velice efektní a přitom na přípravu jednoduchá. „Na sněhové pusinky si připravíme vaječné bílky, které vyšleháme s cukrem do tuha. Sněhem pak naplníme trezírovací sáček opatřený řezanou zdobicí cukrářskou špičkou. Pusinky vytvarujeme na plech a sušíme je v předehřáté troubě na 120 °C asi 45 minut,“ radí Michal Kubíček a doplňuje ještě tip navíc. „Pokud chcete dosáhnout zajímavého efektu, vezměte si gelovou potravinářskou barvu a štěteček. Pak na vnitřní stranu sáčku před tím, než ho naplníte hmotou, namalujte čáry, barva se vám přenese do hmoty a výsledný vzhled bude skvělý.“ Jestli si můžete dovolit být při závěrečné úpravě dortu ještě více odvážní a máte rádi nápadité zdobení, sněhové pusinky lze na vrcholu dortu dále doplnit makronkami, čokoládovými dekoracemi či sezonním ovocem a jedlými květy.

V kurzu jsou rozmanité tvary i miniatury

Zmenšování dezertů je v dnešní době velkým trendem, a to nejen kvůli šetření kalorií. Díky miniaturizaci každé sladké menu získává větší rozmanitost, lze kombinovat různé styly a člověk si tak může dopřát i více chutí.

„Mezi oblíbené minidortíčky se rozhodně řadí takzvané Cake Pops, což jsou v podstatě malé dezerty na špejli. Ty lze vytvořit z jakéhokoli oblíbeného těsta a do požadovaného tvaru vytvarovat pomocí speciálních kleští nebo pomocí lžíce. Populárními dezerty jsou také donuty, u kterých si můžeme bohatě vyhrát se zdobením, ale také muffiny nebo cupcakes, které ještě více vyniknou v originálních papírových košíčcích,“ říká Michal Kubíček. Zmenšeniny klasických dortů lze udělat také do skleniček, kde je krásně vidět vrstvení jednotlivých ingrediencí. Tento typ sladkostí se vyjímá hlavně v takzvaných sweet barech, které jsou dnes oblíbené především na svatbách či různých oslavách.

Malé dortíky na špejli, tzv. cake pops, jsou ideální na dětské oslavy. Foto: archiv Svět cukrářů

V dnešní době lze péct také dorty a dezerty ve tvaru čísel či jmen, pořídit je možné formy přímo v daném tvaru nebo univerzální formu s vymezovacími kusy, díky které lze vytvořit nespočet jmen i letopočtů. Moderní verzí číslicových dortů jsou takzvané nahé dorty, bez zbytečných šlehačkových ozdob nebo potahovacích hmot. Ozdobou zde bývá nejčastěji čerstvé sezonní ovoce.

Dorty ve tvaru číslic nebo písmen jsou velký hit! Foto: archiv Svět cukrářů

Více informací i další inspiraci najdete na www.SvetCukraru.cz

TZ, (klam)

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky ovoce káva cukr dort technika dezert zdobení dortů cukrář trend dorty slavnost bílek potravinářské barvivo cukrárna cake pops trendy v cukrařině výroba dortů zrcadlová poleva

Návrhy pro vás

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Vegetariánské

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou Maso

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky Sladké

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou Maso

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami Polévky

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou Maso

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou


Přečtěte si také

Vegetariánské
Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Prostřeno!
Prostřeno: Pomalu pečená kachna na medu podávaná s červeným a bílým zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem

Prostřeno: Pomalu pečená kachna na medu podávaná s červeným a bílým zelím, houskovým a bramborovým knedlíkem

Prostřeno!
Prostřeno: Borůvkové pokušení s tvarohem

Prostřeno: Borůvkové pokušení s tvarohem

Prostřeno!
Prostřeno: Jemný brokolicový krém se smetanou

Prostřeno: Jemný brokolicový krém se smetanou

Prostřeno!
Prostřeno: Bruschetta s hermelínem a brusinkami

Prostřeno: Bruschetta s hermelínem a brusinkami

Maso
Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Soutěžící
Denis Belej se přihlásil po sázce s kamarády

Denis Belej se přihlásil po sázce s kamarády

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem Sladké

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky Sladké

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Maso
Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou Maso

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou Maso

Husí stehna na pomerančích – sváteční pečínka s jemně sladkokyselou omáčkou

Maso
Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně Polévky

Husí kaldoun s játrovým knedlíčkem – sváteční polévka ze staročeské kuchyně

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Trucpodnik a posmrtná ztuhlost. Hrnčíř se Šťastným se trefovali do vlády kvůli rozpočtu Lipavský: Do ODS chci postupně a přirozeně. S výsledkem v Praze není důvod „machrovat“ Nová vláda si půjčí od lidí miliardy. Do hry vrátí státní dluhopisy, mají zalepit rozpočet

prima-zeny

Farmář Kotek si kvůli chráněným rostlinám pořizuje ovce jako sekačky a stěhuje kurník Lukáš Vaculík jako lékař podezřelý ze sériových vražd. prima+ uvádí kriminálku Noční operatér Noční operatér: kompletní přehled postav a herců z nové minisérie s Lukášem Vaculíkem

prima-zoom

Skutečná inspirace Frankensteina Českou snowboardistku zasypala lavina. Pod sněhem strávila dlouhé minuty a měla u sebe kameru „Poslední tajná agentka“ převezla nacisty a pomohla spustit Den D. Její fascinující příběh skoro nikdo nezná

prima-fresh

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

prima-cool

Nový Rambo bude pro desetileté děti Superman v kinech prodělal desítky milionů dolarů, nakonec je však údajně ve velkém plusu. Jak je to možné? Recenze: Úplný konec Kingdom Come II je tady. Vyšla poslední část milované hry

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Speciality českých domovů, nad kterými cizinci často kroutí hlavou Jaký si vybrat vánoční stromeček a proč? Tipy, jak se o něj starat 10 léčivých rostlin proti podzimní depresi, únavě a stresu

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.