Suroviny
- rostlinný olej 250 ml
- tortilla (kukuřičné tortily nakrájené na proužky) 3 ks
- chipotle papričky (sušené, bez semínek, koupíte v JUST SPICE) 4 ks
- česnek 2 stroužky
- cibule (na tenká půlkolečka) 1 ks
- tymián 6 větviček
- pepř 3 kuliček
- rajčata (překrojená na čtvrtky) 4 ks
- kuřecí vývar 3–4 šálky
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
K podávání
- kuřecí maso (natrhané) 200 g
- queso fresco (nebo feta) 80 g
- avokádo (na plátky) 1 ks
- limetka (na klínky) 1 ks
- koriandr (nať) 1/2 šálku
- cibule (jemně nasekaná) 1/2 šálku
V Mexiku jsou oblíbeným vylepšením polévky chicharrón, vepřové škvarečky. Tak to třeba taky zkuste, chutě se krásně doplňují.
Postup přípravy
- Na pánvi rozehřejte asi 1cm vrstvu oleje, nadvakrát v něm osmažte proužky tortil dozlatova. Odložte na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku.
- Ve stejném oleji osmažte papričky chipotle ze všech stran, dokud nezesvětlají a nenafouknou se. Nepřesmažte je, jinak zhořknou! Nechte je vychladit a pokrájejte na proužky.
- Rozmixujte dohladka rajčata, česnek, tymián a pepř. V kastrolu rozehřejte olivový olej, přidejte rajčatové pyré a vařte na středním plameni 10 minut. Přidejte kuřecí vývar a vařte ještě 15 minut. Dosolte podle chuti.
- Polévku podávejte v miskách. Do každé dejte trochu smažených tortil, kuřecího masa, papriček chipotle, sýra, avokáda a cibule. Přelijte polévkou, posypte koriandrovou natí a každému dejte dílek limety k dochucení.