Na korpus
- sušenky 225 g
- máslo (neslané) 60 g
- mléčná čokoláda 60 g
Na náplň
- vejce 2 ks
- cukr krupice 85 g
- mascarpone 250 g
- šlehačka 150 ml
- mléčná čokoláda 50 g
- kakaový prášek 60 g
- mandle 50 g
Postup přípravy
- Korpus: V mixéru rozdrťte sušenky na jemnou drť. Ve skleněné míse nad vodní lázní rozpusťte dohromady máslo a čokoládu. Přesvědčte se, že voda nepřijde s mísou do kontaktu.
- Když budou obě ingredience dobře rozpuštěné, přisypte sušenkovou drť. Směs dobře promíchejte a namačkejte do vymazané formy o průměru 23 cm s vyndavacím dnem a vytvarujte okraje asi do poloviny bočnic. Nechte odpočívat v lednici, zatímco budete připravovat náplň.
- Náplň: Elektrickým mixérem vyšlehejte žloutky s cukrem do lehké pěny. V jiné misce vyšlehejte mascarpone do hladkého krému. Poté přimíchejte vyšlehanou šlehačku. Vmíchejte mascarponovou směs do žloutkové. Přidejte nasekanou čokoládu, kakao a a najemno nasekané mandle a vše dobře promíchejte. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Ve třech várkách vmíchejte sníh do mascarponové směsi.
- Směs nalijte do dortové formy s korpusem a v troubě, předehřáté na 170 °C, pečte asi 1 hodinu, dokud neztuhne. Vyndejte z trouby a nechte chladnout ve formě asi 20 minut. Vyndejte z formy a podávejte se zmrzlinou nebo šlehačkou.