Suroviny
- telecí srdce 1 ks
- zelenina (kořenová) 300 g
- zelí (ranné) 100 g
- šalotka 50 g
- máslo 50 g
- smetana 100 ml
- vývar 100 ml
- pivo (polotmavé) 200 ml
- divoké koření 5 g
- tymián (čerstvý) 1 snítka
- rozmarýn (čerstvý) 1 snítka
- šalvěj (čerstvá) 1 snítka
- bílé víno 50 ml
- hladkolistá petržel 1 snítka
- česnek 1 stroužek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Opláchnuté telecí srdce dáme vařit do osolené vody společně s polovinou kořenové zeleniny, divokým kořením, tymiánem, rozmarýnem a šalvějí. Přivedeme k varu a nadále vaříme pouze na mírném ohni do měkka.
- Zbytek kořenové zeleniny a ranného zelí nakrájíme na kostičky a spaříme v horké vodě asi 2 minuty.
- Pak zeleninu orestujeme na másle společně s česnekem, zastříkneme bílým vínem, přidáme nasekanou petržel a lehce podusíme. Dochutíme solí a pepřem.
- Najemno nakrájenou šalotku orestujeme do zlatova a zalijeme jí vývarem a pivem, svaříme zhruba na polovinu a přidáme smetanu. Vaříme ještě cca 15 minut do zhoustnutí. Dochutíme solí a pepřem.