Suroviny
- telecí hrudí asi 1,5 kg
- nakládané cibulky 250 g
- rohlík 750 g
- tuřín (velké oloupané nakrájené na kousky) 2 ks
- mrkev 2 ks
- česnek
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- rozmarýn 1 lžíce
- hermelín 1 lžíce
- drůbeží vývar 500 ml
- máslo 3 lžíce
- sůl
- sherry (sherry ocet) 1 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Cibulky povařte půl minuty ve vroucí vodě, sceďte je, odkrojte spodní a vrchní část a stáhněte slupku (je to snazší, než je loupat klasicky).
- Ve velkém pekáči promíchejte cibulky s bramborami, tuřínem, mrkví, česnekem a olivovým olejem. Zeleninu osolte, opepřete a rozhrňte do stejnoměrné vrstvy.
- Maso osolte, opepřete a potřete rozmarýnem a tymiánem. Položte ho na zeleninu a pečte asi 1 hodinu 45 minut, až bude křehké. Přesuňte ho na prkýnko a přikryjte alobalem.
- Zeleninu přesuňte do mísy a udržujte v teple. Výpek z pekáče slijte a nechte stranou. Pekáč postavte na sporák na středně vysoký plamen, vlijte do něj vývar a uveďte do varu. Povařte 2 minuty a odškrabujte přitom přípečky. Šťávu přes síto přeceďte do kastrolu a svařte, až zhoustne, trvá to asi 7 minut. Stáhněte z ohně a asi po 2 minutách zašlehejte po lžících máslo. Omáčku osolte, opepřete a dochuťte octem.
- Nakrájené maso a zeleninu podávejte s omáčkou, zakápnuté trochou uchovaného vypečeného tuku.