Na maso a omáčku
- celer 1/4 ks
Na kaši
Postup přípravy
Bramborová kaše: Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a prošťoucháme nebo pomixujeme, přidáváme smetanu, máslo, muškátový květ.
Nakrájíme a očistíme kořenovou zeleninu, část si necháme stranou na posypání na závěr. Očištěné maso na pánvi zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Osolíme, opepříme a vyndáme vedle do hrnce. K výpeku přidáme nakrájenou zeleninu, orestujeme. V polovině procesu přidáme cibuli. Zalijeme malinko vývarem a necháme probublat. Pak postupně přiléváme víno, které necháváme odpařovat do doby, než slyšíme prskat tuk. Toto opakujeme (přilévání a odpařování vína).
Když je omáčka hotová, přidáme vývar a necháme probublat. Pak přidáme maso a chvíli dusíme. Celé dáme do trouby péct cca na 2,5–3 hodiny na 140 stupňů. Když je maso měkké, vyndáme ho a omáčku pomixujeme ponorným mixérem. Nezahušťujeme, rozmixovaná zelenina to zahustí. Pro zjemnění přidáme máslo. Oddělenou zeleninu podusíme do změknutí na pánvi. Nakonec ji nazdobíme na maso.