Domácí zdravé marshmallows
                                                    
                        Zdroj: istockphoto.com
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Domácí zdravé marshmallows
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            istockphoto.com
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Když děti žadoní o tuhle americkou pochoutku, dospěláci protáčejí oči v sloup. “Maršmelouny” prostě nepatří do hitparády zdravého mlsání, ale děti je přímo milují. Naučte se připravit marshmallows doma, zdravěji a bez zbytečného cukru!
                        
                     
                
                                
                    Nemá moc velký účinek vysvětlovat dětem, jak se po cukru kazí zuby, rostou bříška a s cukrovkou či rizikem kardiovaskulárních chorob to raději ani nezkoušejte. Možná vám to poslušně odkývají, ale stejně se jim budou na bonbony sbíhat sliny. Lepší strategie bude, když si vyrobíte měkoučké marshmallows doma, bez zbytečné chemie a bílého cukru. A zkuste děti zapojit, výroba nadýchaných bonbonků je bude bavit!
Domácí marshmallows
• 1,5 lžíce cukrářské želatiny
• ½ šálku studené vody
• ½ šálku medu
• špetku soli
• ½ lžičky vanilkového extraktu
        
    
        
            
                                
        
    
Postup:
1) Do mísy dejte želatinu a zalijte ¼ šálkem horké, skoro vroucí vody. Vše rozmíchejte pomocí metličky do změknutí a rozpuštění!
2) V kastrůlku smíchejte všechny ostatní suroviny (kromě vanilky): zbylou vodu, med, špetku soli. Budete potřebovat kuchařský teploměr. Směs zahřívejte na mírném ohni až do teploty na 240 °C. Připravte se na to, že to může být docela rychlý proces. Až teploty dosáhnete, odstraňte kastrůlek z plotny.
3) Nyní potřebujete ruční mixér na nízký stupeň otáček, kterým promixujte horký sirup v míse se želatinovou směsí.
4) Jakmile se suroviny vzájemně propojí, přidejte vanilkový extrakt a zvyšte výkon mixéru. Mixujte na vysoké otáčky celých 12–15 minut, dokud směs nezhoustne a není nadýchaná jako chmýří.
        
    
        
            
                                
        
    
5) Nadýchanou a vyšlehanou směs vlijte na připravený plech vystlaný pečicím papírem a nechte stát při pokojové teplotě do zaschnutí. Bude to trvat několik hodin!
6) Až bude vše tuhé a pevné, vezměte si ostrý nůž a plát rozkrájejte na šachovnici.
7) Normálně se marshmallows obalují v cukru, ten ale vynecháme a můžete je obalit v kokosu nebo čokoládě.
Autor: Kamila Ulčová