Suroviny
- hladká mouka 110 g
- moučkový cukr 30 g
- máslo (nebo 25 g másla a 25 g sádla) 50 g
- máslo na vymazání formy 70 g
- cukr krystal 2 lžíce
- zázvor 2 cm
- nektarinky 6 ks
- Brandy 2 lžíce
- citronová štáva 1 lžíce
Postup přípravy
- Prosejte mouku přes síto, smíchejte ji s moučkovým cukrem a na kousky nakrájeným tukem. Rukama prohněťte a vytvořte drobenku. Do ní přidejte 2–3 lžíce vody a vypracujte nelepivé těsto, které drží pohromadě. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň půl hodiny odležet.
- Předehřejte troubu na 220 °C. Dno kovové koláčové formy potřete rozměklým máslem a posypte krystalovým cukrem a nastrouhaným zázvorem. Nektarinky vypeckujte a nakrájejte na osminky.
- Smíchejte brandy s citronovou šťávou ve větší misce a nektarinky v ní „vykoupejte“. Vylovené nektarinky vyskládejte vedle sebe v těsných kruzích do formy. Kousky ovoce do másla trochu přitlačte a formu postavte na rozpálenou plotnu. Zalijte zbytkem brandy s citronovou šťávou. Pokud uvidíte, že se směs někde připaluje víc, formou otáčejte. Až cukr zkaramelizuje, odstraňte formu z plamene.
- Mezitím z těsta vyválejte placku o velikosti koláčové formy. Tu pak na válečku přeneste na zkaramelizované nektarinky. Přečnívající těsto na okrajích zastrčte dovnitř. Pečte asi 25 minut, dokud těsto nezezlátne.
- Po upečení nechte chvíli stát. Pak navrch formy přiklopte talíř a opatrně na něj koláč převraťte. Tarte Tatin podávejte teplý, nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny.
- PRIMA TIP: Těsto lze nahradit i dobrým listovým.