Korpus
- máslo 140 g
- moučkový cukr 70 g
- žloutek 60 g (2–3 ks)
- hladká mouka 210 g
- citronová kůra
- sůl špetka
Lemon curd
- cukr krupice 200 g
- máslo 70 g
- vejce 160 g
- citronová šťáva 85 ml
- citronová kůra 2
- sůl špetka
Postup přípravy
- Korpus: Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Nešlehejte do pěny, ale jen tak, aby se suroviny dobře spojily. Potom přisypte mouku se špetkou soli a vypracujte kompaktní těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte asi půl hodiny v lednici. Troubu předehřejte na 180° C a připravte si formičky na tartaletky.
- Uvedené množství vystačí asi na 10 tartaletek o průměru 9 cm. Dále potřebujete pečicí papír a luštěniny na tzv. „slepé pečení“. Těsto vyválejte a naplňte do formiček. Lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Jednotlivé formičky přikryjte kouskem pečicího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Pečte 10–15 minut. Upečené tartaletky nechte chvilku vychladnout. Potom sundejte pečicí papír s luštěninami a opatrně vyklopte. Po úplném vychladnutí můžete plnit krémem.
- Lemon curd: Všechny suroviny kromě másla dejte do kastrolu a dobře prošlehejte. Máslo si připravte do větší mísy. Vaječnou směs za občasného míchání pomalu zahřívejte až na teplotu 76–77° C, kdy začne lehce houstnout. Nesmí se ale vařit. Směs stáhněte ze sporáku a přelijte přes jemné síto do mísy s máslem. Míchejte ji do úplného rozpuštění másla.
- Tartaletky naplňte citronovým krémem až po okraj. Potom nechte ztuhnout v lednici. Tartaletky je dobré nechat 1–2 dny rozležet. Můžete je zdobit italským zapékacím sněhem nebo šlehačkou těsně před podáváním.