Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 1 storužek
- slanina 125 g
- brambory ((nejlépe typu A, popřípadě B)) 600 g
- olej 2 lžíce
- tymián 1–2 lžičky
- bílé víno 100 ml
- mořská sůl
- černý pepř
- crème fraîche 150 g
- plísňový sýr (Reblochon) 125 g
Co ještě
- máslo 5 ks
Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Slaninu také nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na 1cm kostičky. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm slaninu a brambory přibližně 5 minut, až bude slanina křupavá.
- Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte dalších 5 minut, aby brambory mírně zhnědly. Vmíchejte tymián a česnek a zalijte vínem nebo vývarem. Krátce povařte, pak osolte a opepřete.
- Pánev odstavte. Do bramborové směsi vmíchejte crème fraîche. Sýr Reblochon nakrájejte na kostičky (nutně včetně tenké oranžovožluté smetanové kůrky, protože ta se postará o správné aroma!) a dvě třetiny vmíchejte do směsi v pánvi.
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Formičky (jednoporcové zapékací misky (po 150 ml)) vymažte máslem, naplňte je bramborovou směsí a navrch rozdělte zbývající sýr. Pečte 20–25 minut v dolní části trouby dokřupava a dozlatova. Podávejte ve formičkách horké! Jako příloha se hodí lehký listový salát.