Přidat blok 0
- vepřová panenka
- špek
- kořenová zelenina
- smetana ke šlehání 200 ml
- polohrubá mouka 4 lžíce
- sůl
- pepř
- máslo
- nové koření
- bobkový list
Postup přípravy
- Vepřovou panenku osolíme, kořenovou zeleninu omyjeme, oškrabeme a nakrájíme na kostičky
- . Na másle osmahneme nejdřív maso, po chvíli přidáme kořenovou zeleninu, nové koření a celý pepř. Po osmahnutí necháme odležet nejlépe do druhého dne.
- Druhý den dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů C a pečeme jednu hodinu.
- Po upečení vyhodíme koření a rozmixujeme, přidáme smetanu, do které zamícháme asi čtyři lžíce polohrubé mouk a povaříme 10 minut.
- Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a na talíři dozdobíme brusinkami a šlehačkou.
Houskový knedlík
- Rohlík nakrájíme na kostičky, přidáme polohrubou mouku, vejce, mléko s droždím a osolíme.
- Necháme kynout v teplém místě asi 30 minut.
- Poté vytvoříme šišky, které vaříme v osolené vodě asi 20 minut.
- Po uvaření vyndáme a propícháme vidličkou, aby se odpařila přebytečná pára.
Autor receptu: Lída Zemanová