Suroviny
Knedlíčky
- hladká mouka 200 g
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- máslo 80 g
- mléko 60 ml
- smetana (12%) 60 ml
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Na másle orestujte nahrubo nakrájenou cibuli, česnek a polovinu mrkve a petržele. Zalijte 2 litry vody, přidejte kuře, lžičku soli, pepř a bobkový list. Vařte 1,5 hodiny, až bude kuře měkké a kosti půjdou snadno vyjmout. Kuře vyndejte a nechte zchladnout. Vývar přelijte přes jemné sítko do hrnce.
- KNEDLÍČKY: Mouku, kypřicí prášek, bylinky, sůl a pepř promíchejte v misce a ke směsi přilijte rozehřáté máslo, mléko a smetanu. Nejprve vařečkou a poté rukama vypracujte těsto. Vyválejte 48 malých kulatých knedlíčků a nechte je stranou. Pokud je těsto na knedlíčky řidší, vykrajujte je lžičkou rovnou do vroucí polévky.
- Zbylou mrkev a petržel nakrájejte na tenké plátky a vykrájejte z nich malá srdíčka. Celer nakrájejte na proužky. Kuřecí maso nakrájejte na kousky (kosti a kůže vyhoďte). Maso se zeleninou přidejte do polévky a přiveďte ji k varu.
- Do polévky vložte knedlíčky, hrnec přiklopte pokličkou a povařte 5 minut. Polévku podávejte horkou.