Suroviny
- máslo 1 ks
- cukr krupice 250 g
- žloutek 3–4 ks
- polohrubá mouka 450 g
- hořká čokoláda 100 g
Na ozdobení
- bílek 1 ks
- moučkový cukr 2 lžíce
- kokos (strouhaný, barevný)
Postup přípravy
- Máslo s cukrem a žloutky šlehejte tak dlouho, dokud směs nezesvětlá. Bude to trvat asi 2 minuty.
- Postupně přidávejte mouku a vypracujte tvárné těsto. Bude se vám mnohem lépe zpracovávat ručně.
- Nakreslete si na tvrdší papír libovolné velikonoční motivy (vejce, zajíčky nebo kuřátka), které pečlivě vystříhejte. Použijete je jako šablonu na těsto.
- Z těsta vyválejte placku a podle šablon z ní vyřezejte příslušné tvary. Přeneste je na plech a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C asi 30 minut.
- Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte v ohnivzdorné misce nad vroucí vodou. Čokoládou spojte k sobě vždy dva stejné upečené tvary a vložte mezi ně nanukové dřívko.
- NA OZDOBU: Polevu připravíte tak, že zlehka prošleháte bílek s cukrem. Sušenky potřete polevou a hned posypte kokosem.