Suroviny
- štika 4 porce
- citron 1 ks
- hladká mouka 4 lžíce
- slunečnicový olej
- bílé víno (suché) 100 ml
- máslo 1 lžíce
- smetana na vaření (12%) 100 ml
- bílý pepř (čerstvě namletý)
- sůl
- hladkolistá petržel (na ozdobení)
Postup přípravy
- Porce štiky osolte, opepřete, zakapejte citronovou šťávou a nechte 15 minut odležet. Pak je obalte v hladké mouce a přebytečnou mouku sklepněte.
- Na pánvi rozpalte olej a rybu zprudka opečte po obou stranách. Podlijte bílým vínem, přidejte máslo a duste asi 15 minut pod pokličkou.
- Přilijte smetanu a ještě prohřejte, ale už nevařte. Na talířích ozdobte rybu nasekanou petrželkou.
- PRIMA TIP: K podlévání použijte opravdu kvalitní víno (veltlínské zelené nebo vlašský ryzlink). Zbytek si rozlijte do skleniček a popíjejte k tomuto vynikajícímu obědu.