Suroviny
- srnčí maso (srnčí medailonky, každý o váze 100 g) 8 ks
- slanina 16 plátků
- hladká mouka
- přepuštěné máslo 80 g
- žampiony 150 g
- citronová šťáva (+ skrojky citronu k podávání)
- koriandr
- hladká mouka 1 lžička
- smetana ke šlehání 4 lžíce
- vývar (nebo voda podle potřeby)
- koňak (nebo brandy)
- petrželka
- třešně (třešňový rozvar k podávání)
- široké nudle
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Medailonky nenaklepávejte. Obtočte je plátky slaniny a zpevněte kuchyňským provázkem, aby si udržely pěkný tvar. Osolte je, opepřete a obalte v mouce. Zprudka (zhruba 3 minuty z každé strany) je opečte na másle (pokud je chcete ale mít propečenější, můžete je ještě dát asi na 10 minut do trouby předehřáté na 180 °C).
- Na zbytku másla osmahněte na tenké plátky pokrájené žampiony. Osolte je, opepřete a ochuťte koriandrem a citronem. Zaprašte je moukou, krátce osmahněte a poté zalijte smetanou a trochou vývaru (nebo vody). Vařte ještě asi 7 minut. Nakonec lehce ochuťte koňakem (není nutný) a odstavte ze sporáku.
- Medailonky podávejte se skrojkem citronu, s třešňovým rozvarem (krátce povařenými třešněmi s trochou cukru a ovoněné střikem třešňové pálenky) a se širokými nudlemi. Dozdobte petrželkou.
- Prima tip: Zapíjejte „císařskou limonádou“ Kaiser Spritz (červené víno, sekt a kostky ledu). Nápoj můžete doplnit mraženými třešněmi.