Head
Postup přípravy
Hovězí maso naklepeme na tenké plátky a z obou stran posolíme a opepříme. Každý z jedné strany potřeme hořčicí a poklademe je půl nožičkou tenkého párku, čtvrtkou uvařeného vajíčka, kouskem mrkve, špalíčkem celeru, půlkou sterilované okurky a špalíček slaniny. Maso zavineme do závitku a ovážeme nití.
V hrnci zpěníme zbytek slaniny a cibuli. Když začne cibule růžovět, vložíme ptáčky a ze všech stran je orestujeme. Až se zatáhnou, podlijeme je vývarem a dusíme do změknutí. Měkké ptáčky vyndáme a odstraníme nit. Za občasného míchání necháme odpařit všechnu tekutinu až na tuk. Pak přisypeme lžíci mouky, osmahneme ji dozlatova a vmícháme lžíci hořčice. Zalijeme zbylým vývarem. Šmrnc šťávě dodají nadrobno nakrájené kapary. Společně s nimi můžeme do šťávy přidat zbylé suroviny z náplně (okurku, párek, vajíčko)nakrájené nadrobno. Šťáva tím získá ještě lepší chuť. Necháme přejít varem, dochutíme solí, pepřem a případně lákem z okurek. Ptáčky vložíme do šťávy a prohřejeme. Podáváme s rýží,posypané petrželkou.
Rýže: cibulku nakrájenou na kostičky zpěníme na oleji. Rýži propláchnutou studenou i vařící vodou orestujeme na zpěněné cibuli. Osolíme, přidáme dvě půlky cibule s napíchaným hřebíčkem, zalejeme vodou nebo vývarem a dáme péct přikryté pokličkou do trouby na 180 stupňů. Až se voda vstřebá, rýže je připravená k podávání.