Suroviny
Postup přípravy
Ptáčky: Roštěnou naklepeme, každý plátek pomažeme dijonskou hořčicí, lehce osolíme a poklademe kouskem párku, čtvrtkou vejce natvrdo, čtvrtkou cibulky, půlkou okurky a špalíčkem slaniny. Uděláme závitky a převážeme provázkem.Jednu velkou cibuli nakrájíme na kostičky a spolu se slaninou nakrájenou na kostičky a ptáčky dáme opéct na rozpálené sádlo. Zalijeme vařící vodou (nebo vývarem) tak, aby byly závitky zality do poloviny, opepříme, přidáme ještě lžíci dijonské hořčice a dusíme asi hodinu a půl, občas obracíme a podléváme. Pokud jídlo připravujeme v tlakovém hrnci, stačí nám kratší čas. Zbylé dvě cibule nakrájíme na kostičky, dáme do kastrůlku s vodou a chvíli povaříme. Necháme vychladnout a rozmixujeme, ke konci dušení cibulí ptáčky podlijeme. Šťávu doděláme klasickým způsobem nebo ji rozmixujeme.
Karlovarské knedlíky: Žloutky oddělíme od bílků. Rozpuštěné máslo zalijeme mlékem a vmícháme žloutky. Den staré rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Nakrájené pečivo vložíme do mísy, zalijeme prochladlým mlékem, osolíme a necháme chvíli vsáknout. Potom vše zasypeme moukou a propracujeme. Nakonec do hmoty vmícháme ušlehaný sníh a řádně propracujeme do tvaru šišky. Uděláme dvě až tři šišky, které zamotáme do potravinové fólie, necháme trochu vůle a po stranách uděláme uzly. Takto připravený knedlík vložíme do vařící a osolené vody, velmi mírně povaříme pět minut. Potom knedlík obrátíme a zvolna vaříme ještě maximálně 20 minut.