Suroviny
- bílé kysané zelí 500 g
- hlávkové zelí 500 g
- vepřové maso 500 g
- uzený vepřový bůček 500 g
- klobása 1 ks
- cibule 1 ks
- červené víno 100 ml
- křížaly (švestkové) 100 g
- bobkový list 2 ks
- majoránka 1 lžička
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- sádlo 3 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Hlávkové zelí nakrájíme a povaříme do poloměkka v osolené vodě. Potom scedíme a necháme okapat. Cibuli nakrájíme najemno. Maso a bůček nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka.
- Sádlo rozehřejeme v hrnci s širším dnem. Orestujeme na něm cibuli, potom na ni přidáme maso. Orestované maso zaprášíme paprikou, ještě chvilku opékáme a potom zalijeme vínem. Pokud je to potřeba, dolijeme trochu vody na dušení masa. Okořeníme solí a pepřem, přidáme bobkové listy a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Potom přidáme nakrájený bůček a kysané zelí a dále dusíme. Když je bigos téměř hotový, přidáme povařené hlávkové zelí, švestkové křížaly a pokrájenou klobásku. Dochutíme majoránkou a krátce provaříme. Podáváme s chlebem.