Suroviny
- slepice 1 kus
- cibule 2 kusy
- kedlubna 3 kusy
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- petržel 1 hrst
- čerstvě namletý pepř 1 špetka
Postup přípravy
1. Osolíme litr a půl vody, kterou přivedeme k varu. Vložíme slepici a neoloupanou cibuli. Vaříme dvě hodiny, v průběhu vaření sbíráme nahromaděnou pěnu.
2. Kedlubny nakrájíme na centimetrové kostky. Když je slepice uvařená, vyjmeme ji z vývaru. Slepičí vývar přecedíme a odstraníme tuk. Do takto vyčištěného vývaru přidáme zeleninu a vaříme asi dvacet minut. Mezitím slepici stáhneme z kůže a připravíme si maso do polévky.
3. V misce si smícháme máslo s moukou a vytvoříme tzv. francouzskou kuličku, kterou vložíme do polévky a vaříme dalších 15 minut. Osolíme, opepříme, přidáme petrželku a podáváme.