Lehčí variace na francouzský quiche bez smetanové náplně. Tento koláč je obložený spíše jako pizza, ale těsto je ze zdravější špaldové mouky. A náplň? Ta přímo kříčí: LÉTO!
2 porce
60 minut
Těsto
špaldová mouka
250 g
Vejce
1 ks
Máslo
125 g
hrst čerstvého oregána
studená voda
25 ml
Sůl
Náplň
tuňák Calvo v olivovém oleji nebo s oreganem
1 balení (3x 80 g)
hrst vypeckovaných černých oliv
sýr Feta nebo balkánský sýr, nakrájený na kousky
100 g
cherry rajčátka rozkrojená na polovinu
5 ks
středně velký pórek nakrájený na kolečka
1/2 ks
hrst čerstvého oregána
Vejce
2 ks
Postup přípravy
Mouku prosejte a nasypte do mísy, přidejte vejce, nakrájené máslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Směs osolte, přidejte studenou vodu a vypracujte hladké těsto, které nechte alespoň hodinu odležet v chladu.
Z odpočatého těsta vyválejte placku, kterou přeneste do formy a dotvarujte tak, abyste měli těsto ve všech záhybech a sahalo až po okraj. Těsto na dně propíchejte na několika místech špejlí nebo vidličkou, pokryjte pečicím papírem a zasypejte syrovými fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedlo a zachovalo si tvar. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15 minut.
Následně koláč z trouby vyndejte a nechte vychladnout. Po vychladnutí na koláč rovnoměrně rozložte jednotlivé suroviny. Nakonec povrch koláče posypejte sekaným oreganem a zalejte rozšlehanými vejci. Dejte opět do trouby a dopékejte asi 25 minut.