Suroviny
- listové těsto 2 pláty
Náplň s řepou
- červená řepa 2–3 ks
- med 1 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- tymián 1–2 snítky
- kozí sýr 120 g
- mořská sůl
Náplň s bramborami
Dokončení
- olivový olej 2 lžíce
- balzamikový ocet 4 lžíce
- med 2–3 lžíce
- mořská sůl
- rukola (nebo řepné lístky) 4 malé hrsti
Postup přípravy
- Řepy omyjte osušte, zabalte do alobalu a upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů doměkka, trvá to 30–60 minut, podle velikosti řepy. Měkké řepy nechte trochu zchladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a vsypte na minutu až dvě do hrnce s vroucí osolenou vodou. Slijte a nechte pořádně okapat. Olej promíchejte s prolisovaným česnekem. Plátky brambor promíchejte v míse s částí ochuceného oleje, trochu si nechte na potření těsta.
- Z jednoho plátu těsta vykrojte 10–12cm kola miskou nebo vykrajovátkem, vyznačte okraje a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem. Koláčky potřete česnekovým olejem, rozdělte na ně nahrubo nastrouhaný sýr, poklaďte plátky brambor, posypte lístky rozmarýnu a drceným pepřem.
- Vykrojte stejná kola těsta i z druhého plátu, vytvarujte okraje. Na těsto rozložte plátky řepy do vějíře, tak aby se překrývaly. Prošlehejte med, olej, citronovou šťávu a nasekané lístky tymiánu a směsí potřete plátky řepy. Na řepu rozdělte kousky kozího sýra.
- Pečte v troubě rozpálené na 200 stupňů asi 15 minut, dokud těsto nezezlátne a sýr nerozpeče.
- Koláčky posypte mořskou solí, ty s řepou doplňte salátovými lístky se zálivkou z medu, balzamikového octa a oleje a ty bramborové osolte, zakápněte olejem a ozdobte ještě rozmarýnem a pepřem.
- Prima tip: Řepy můžete i uvařit neoloupané ve vodě nebo upéct v alobalu oloupané – jak to máte rádi. Můžete také použít již uvařené řepy. Prodávají se vakuované a ušetříte tím čas.