Komerční sdělení

Skvělý chuťový zážitek od baristů z The Roses: Teplá káva s whiskey a studenou smetanou

Moje hodnocení
1x

Výběrová káva je jejich životem. Propadli světu jejích chutí a chtěli by ho zprostředkovat i zákazníkům. To je motto dvou bratří Vojtěcha a Matyáše Růžičkových. S kávou mají zkušenosti už přes 12 let a v roce 2017 společně s tátou Oldřichem založili firmu The Roses. V Brně provozují dvě kavárny a otevřeli dokonce kávové školicí centrum. Praží si vlastní kávu a jedním z jejich nejnovějších projektů je import zelené nepražené kávy ze zemí původu. Pravidelně se účastní dobročinných akcí a snaží se pomáhat lidem, kteří neměli tolik štěstí jako oni. Jejich nasazení a úspěchů si všimlo i MAKRO ČR, a proto jsou dalšími vyvolenými projektu NADĚJE ČESKÉ GASTRO SCÉNY. Patříte-li mezi milovníky dobré kávy, vyzkoušejte jejich recept na irskou kávu.

1 porce
10 minut

Irská káva

Postup přípravy

  1. Připravíme si filtrovanou kávu pomocí V60. 12 gramů kávy pomeleme na hrubost připomínající cukr krystal.
  2. Ohřejeme vodu na 93 °C. Pokud nemáte konvici s teploměrem, odstavte vodu těsně před tím, než začne voda vřít.
  3. Zapneme stopky a naléváme vodu na kávu krouživými pohyby tenkým proudem, ideálně konvicí s tvarovaným husím krkem, následujícím způsobem: 0:00 – 50 gramů vody, 0:30 – 50 gramů vody, 1:00 – 50 gramů vody, 1:30 – 50 gramů vody. Celkový čas extrakce by měl být mezi 2:30 – 3 minutami.
  4. Do sklenice nalejeme horkou vodu a necháme sklenici předehřát.
  5. Jakmile je sklenice dostatečně teplá, vodu vylijeme a do sklenice nalejeme 35 ml irské whiskey
  6. Přidáme přibližně 120 ml filtrované kávy.
  7. Přidáme 15 ml cukrového sirupu nebo čajovou lžíci třtinového cukru a dobře promícháme
  8. Celkový objem nápoje by v této fázi měl být přibližně 1,5 – 2 cm pod okrajem, abychom měli dostatek místa na přidání smetany.
  9. metanu nalejeme do shakeru a začneme „šejkovat“. Smetana musí být tekutá, bez bublinek, ale hustá natolik, aby se nesmíchala s kávou, jakmile ji budeme nalívat. Poznáte to tak, že se smetana drží v horní části shakeru a neprotéká dírkami zpět do shakeru.
  10. Čajovou lžíci umístíme těsně nad hladinu kávy ve sklenici a začneme pomalu nalévat smetanu přes tuto lžíci. Smetana by se měla rozprostřít po celém povrchu bez toho, aniž by začala klesat a míchat se s kávou.
  11. Při konzumaci se smetana s kávou nemíchá, ale káva se pije přes studenou smetanu, což vám v ústech vytvoří skvělý chuťový zážitek teplé kávy s whiskey v kombinaci se studenou smetanou.

NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY

Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Komerční sdělení

Komerční sdělení

Přečtěte si také

Recepty