Irská káva
- káva 12 g
- třtinový cukr 1 lžíce
- whisky (Bushmills Black Bush ) 35 ml
- smetana ke šlehání 100 ml
Postup přípravy
- Připravíme si filtrovanou kávu pomocí V60. 12 gramů kávy pomeleme na hrubost připomínající cukr krystal.
- Ohřejeme vodu na 93 °C. Pokud nemáte konvici s teploměrem, odstavte vodu těsně před tím, než začne voda vřít.
- Zapneme stopky a naléváme vodu na kávu krouživými pohyby tenkým proudem, ideálně konvicí s tvarovaným husím krkem, následujícím způsobem: 0:00 – 50 gramů vody, 0:30 – 50 gramů vody, 1:00 – 50 gramů vody, 1:30 – 50 gramů vody. Celkový čas extrakce by měl být mezi 2:30 – 3 minutami.
- Do sklenice nalejeme horkou vodu a necháme sklenici předehřát.
- Jakmile je sklenice dostatečně teplá, vodu vylijeme a do sklenice nalejeme 35 ml irské whiskey
- Přidáme přibližně 120 ml filtrované kávy.
- Přidáme 15 ml cukrového sirupu nebo čajovou lžíci třtinového cukru a dobře promícháme
- Celkový objem nápoje by v této fázi měl být přibližně 1,5 – 2 cm pod okrajem, abychom měli dostatek místa na přidání smetany.
- metanu nalejeme do shakeru a začneme „šejkovat“. Smetana musí být tekutá, bez bublinek, ale hustá natolik, aby se nesmíchala s kávou, jakmile ji budeme nalívat. Poznáte to tak, že se smetana drží v horní části shakeru a neprotéká dírkami zpět do shakeru.
- Čajovou lžíci umístíme těsně nad hladinu kávy ve sklenici a začneme pomalu nalévat smetanu přes tuto lžíci. Smetana by se měla rozprostřít po celém povrchu bez toho, aniž by začala klesat a míchat se s kávou.
- Při konzumaci se smetana s kávou nemíchá, ale káva se pije přes studenou smetanu, což vám v ústech vytvoří skvělý chuťový zážitek teplé kávy s whiskey v kombinaci se studenou smetanou.
NADĚJE ČESKÉ GASTO SCÉNY
Jedná se o dlouhodobou iniciativu makro, která podporuje talentované profesionály napříč gastronomií v České republice. Projekt si klade za cíl identifikovat a ocenit kuchaře, baristy, cukráře a další gastronomické osobnosti, kteří projevují vysokou míru talentu, originality a pracovitosti.