Suroviny
- škvarky (vepřové) 100 g
- žloutek 2 ks
- polohrubá mouka 250 g
- hladká mouka 250 g
- droždí 20 g
- mléko 250 ml
- sůl
Na potření a posypání
- bílek 1 ks
- sůl (hrubozrnná)
- kmín
- mák
- sezamová semínka
Postup přípravy
- Škvarky pomelte na masovém strojku nebo rozmixujte. Vyklopte je do misky, přidejte žloutky a lžičku soli. Vše společně utřete pomocí vařečky a poté do misky prosejte obě mouky. Na mouku rozdrobte droždí a přilijte vlažné mléko. Zpracujte vařečkou měkké nelepivé těsto. Mísu s těstem překryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na plát silný asi 1 cm. Skleničkou vykrájejte kolečka a ta přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Povrch potřete bílkem, posypte mákem, kmínem, sezamem nebo hrubozrnnou solí. Ostrým nožem na pagáčcích vyřežte mřížku hlubokou asi 2 mm. Pečte v troubě dozlatova 20 minut.
- Pagáčky podávejte ke guláši, se sýrem cottage nebo jen tak k pivu či vínu.
- Prima tip: Do těsta zapracujte tři jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka.