Suroviny
- topinambur (oloupané) 6 ks
- mrkev (oloupaná) 5 ks
- ořechy (nahrubo nasekané, může být i směs) 1 šálek
Zálivka
- olivový olej (ještě lepší je arašídový nebo ořechový) 1 lžíce
- med 2 lžíce
- grepová šťáva 3 lžíce
Slunečnici topinamburu neboli topinamburu hlíznatému se lidově říká také židovské brambory či jeruzalémské artyčoky. Rostliny s květy, které vypadají jako malé slunečnice, jsou ve své podstatě plevel. Najdete je na každém úhoru (nejčastěji lemují železniční tratě). Jejich hlízy se ale řadí do kategorie velmi zdravých surovin. Obsahují hodně draslíku, železa, fosforu, vitaminů skupiny B a zejména inulinu, což je polymer fruktózy, vhodný pro diabetiky. Neobsahují olej ani škrob, čímž se liší od běžných brambor. Ve větším je u nás pěstuje ing. Aleš Břenek, na jehož stránkách www.topishop.cz najdete o těchto zdravých hlízách více informací.
Postup přípravy
- Topinambury a mrkev najemno nastrouhejte a promíchejte se zálivkou ušlehanou z oleje, medu a ovocné šťávy.
- Vmíchejte nahrubo nasekané ořechy (pár si jich nechte na ozdobení salátu) a ihned podávejte.