Suroviny
- pekingské zelí 1 hlávka
- paprika 2 ks
- mrkev (vetší) 1 ks
- sezamová semínka 1 lžíce
- chilli (čerstvé nebo sušené, ideálně Capsicum Chinese)
- zázvor (čerstvý) 3cm kousek
- rýžový ocet 8 lžic
- voda 8 lžic
- sezamový olej 4 lžíce
- cukr 2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- petrželka (nebo pažitka na ozdobení)
Čínské zelí je dostupné prakticky po celý rok, obsahuje více vitamínu C než citron, draslík, hořčík, vápník a mnoho dalších užitečných látek. Další suroviny jako je paprika, zázvor a chilli pak umocní příznivý vliv na zdraví.
Při přípravě tohoto receptu použijte ideálně chilli papričku Capsicum Chinese.
Zorientujte se v druzích chilli papriček v obsáhlém článku:
Článek
Chilli – široká paleta chutí i pálivosti
Poslední dobou se u nás začíná těšit větší oblibě plodina veskrze exotická, avšak ne úplně neznámá. Mnozí ji opěvují a neumějí si bez ní představit téměř každé jídlo,...
Postup přípravy
- Zelí, papriku i mrkev očistěte, nakrájejte na souměrné nudličky, vložte do mísy a důkladně promíchejte.
- Na zálivku si zvlášť do mísy nastrouhejte slupky zbavený zázvor. Přidejte ocet, vodu, sezamový olej, cukr, sůl a chilli. Nechte pár minut odležet, chutě se pak krásně spojí a chilli prostoupí do celé zálivky.
- Těsně před podáváním zalijte zálivkou, důkladně promíchejte, zasypte sezamem, dozdobte petrželkou či pažitkou a podávejte.