Suroviny
- avokádo 1 ks
- červená cibule 1/2 ks
- cherry rajčata 1 hrst
- tuňák v olivovém oleji 120 g
- koriandr 1 hrst
- olivový olej 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- sůl
- pepř
Připravili jsme pro vás salát z avokáda s rajčaty a tuňákem, který je naprosto ideální ke snídani. Dodá vám spoustu energie, abyste mohli začít další úspěšný den.
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte na co nejjemnější plátky. Protože chceme, aby měla jemnější chuť, je lepší ji trošku prosolit a chvíli nechat odležet na prkýnku. Nejenže ji ochutíte, ale ještě k tomu i změkne.
- Avokádo rozpulte, vyndejte z něj pecku a pomocí lžíce vydloubněte dužinu. Avokádo společně s rajčaty nakrájejte na přibližně stejně velké kostky a dejte je do misky společně s cibulí a tuňákem.
- Přidejte olivový olej, citronovou šťávu, sůl a čerstvě namletý pepř. Vše opravdu zlehka promíchejte, aby zůstaly zachovány všechny textury. Zralé avokádo je poměrně měkké a lehce se může stát, že ho rozdrtíte.
- Úplně nakonec nakrájejte čerstvý koriandr a přidejte na salát.
- Prima tipy: v Čechách se dají nejčastěji sehnat dva druhy avokáda – Hass a Fuerte, které jsou vzhledově poměrně daleko. Hass – je světově nejpěstovanější odrůdou. Jeho slupka je hrbolatá, často se mu přezdívá ropucha. Barva je povětšinou hněda až hnědo-fialová a tvarem připomíná spíše vejce. Fuerte je naopak zelené a má hladkou slupku. Tvarem se přibližuje spíše hrušce.
- Při nákupu avokáda dbejte na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Plody v obchodech bývají ve většině případů spíše tvrdé, a tedy nezralé. V tomto případě avokádo nechte dozrát doma asi 2–3 dny při pokojové teplotě. Pamatujte na to, že teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak vám avokádo začne zevnitř černat.