Suroviny
- nové brambory 500 g
- Slunečnicový olej 2 lžíce
- prorostlá uzená slanina 6 plátků
- žampióny 125 g
- velká vejce 6 ks
- Sůl
- Pepř
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup přípravy
- Brambory dejte do hrnce s vodou a přiveďte do varu. Na mírném ohni vařte 12–15 minut nebo dokud nebudou měkké. Pak je slijte, nechte dobře okapat a dejte stranou.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte slaninu a žampiony. Na střední teplotě je za občasného promíchání restujte 5–7 minut nebo dokud slanina nezačne být křupavá a houby nezměknou. Potom sundejte pánev z plotny.
- Když budou brambory vychladlé natolik, že se s nimi může pracovat, nakrájejte je na plátky a promíchejte v pánvi se směsí žampionů a slaniny. Vejce lehce vyšlehejte, ochuťte solí a pepřem a přelijte jimi směs v pánvi. Přikryjte pokličkou a vařte na střední teplotě asi 5 minut, dokud nebudou vejce téměř zatuhlá.
- Pánev dejte pod horký gril. Když začne vršek hnědnout, posypte petrželkou a podávejte.